Ramzan Kadirov, lider ruskog čečenskog regiona, rekao je na svom Telegram kanalu u subotu da zaslužuje da uzme "neograničenu i dugu" pauzu na svojoj funkciji, što je izazvalo spekulacije o tome da li ozbiljno razmišlja o povlačenju ili da traži uslugu od Kremlja. Kadirov (45) vlada Čečenijom gvozdenom rukom od 2007. godine i lider je sa najdužim stažom u ruskom regionu.

"Shvatio sam da sam već dugo na ovom položaju. Mislim da je došlo moje vreme (da napustim vlast)", rekao je on u video izjavi dok se sve vreme osmehivao, pa dodao da se "gosti najviše vole kada odlaze" i da zbog toga smatra da je došlo njegovo vreme "pre nego što me izbace", prenosi "Gardijan".

Nejasno je šta bi Kadirov, koji je jedna od najmoćnijih ličnosti u Rusiji, sledeće uradio ako bi se povukao, kao i da li ovo znači da su narušeni njegovi dobri odnosi sa Rusijom. Kadirov ima bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i redovno se sastaje sa liderom Kremlja. Njih dvoje su se poslednji put sastali 5. avgusta u Sočiju.

Kadirov je davao slične komentare u prošlosti, samo da bi ostao na svom mestu, što otvara mogućnost i da je njegova neočekivana objava bila trik. "Skeptičan sam. Govorio je ovakve stvari u prošlosti. One obično stižu kada on želi nešto da izvuče od Putina, u najmanju ruku javno izražavanje podrške", rekao je Ivan Klišč, stručnjak za Kavkaz i doktorant na Institutu za političke studije Johan Skaj u Estoniji.

Ali analitičari kažu da je tajming ove izjave, usred najvećeg rata u Evropi od Drugog svetskog rata, veoma neobičan. Kadirov igra važnu ulogu u promovisanju ruskog rata u Ukrajini i regrutovao je borce da se bore zajedno sa ruskim trupama, koje su pretrpele velike gubitke u Ukrajini. Anton Barbašin, urednički direktor analitičke platforme "Ridl Rusija", nazvao je tajming "neobičnim". Kadirovljeva najava bi "bila protiv opšte atmosfere Rusije. Poruka celog sistema je da se 'ostane na mestu' zbog rata u Ukrajini. Ako je ono što je Kadirov upravo rekao istina i da se on dobrovoljno povlači, to bi bio bez presedana. Nešto što bukvalno niko nije očekivao", naveo je Barbašin u tvitu, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Pod njegovom vladavinom, region je optužen za masovna kršenja ljudskih prava, a optužen je da je naručio politička ubistva protivnika koji žive u Evropi. Kadirov je pomogao u prikupljanju boraca za rat u Ukrajini dok se Kremlj suočava sa problemima ljudstva, što mu potencijalno daje izvesnu polugu. Kadirov je u martu, kako se izveštava, otputovao u Ukrajinu, gde se veruje da se pripadnici njegove borbeno ojačane milicije bore zajedno sa redovnim ruskim snagama.

(Mondo)