Novom kralju Čarlsu III neće trebati pasoš ili vozačka dozvola, ali će zato postati vlasnik svih labudova i jesetra u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je jedna od pomalo neobičnih privilegija koje uživa britanski suveren.

Bez vozačke dozvole

Novi kralj putuje bez identifikacionih dokumenata. Za razliku od ostalih članova kraljevske porodice, pasoš mu nije ni potreban jer se taj dokument građanima izdaje na njegovo ime. Iz istih razloga, britanski šef države takođe je privilegovan u upravljanju vozilom i jedini je državljanin te zemlje koji nema vozačku dozvolu.

Monarh ne glasa

Kralj nikada ne glasa na biralištima: on mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može ni da glasa, niti da se kandiduje na izborima. S druge strane, monarh je taj koji otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera sa kojim redovno razgovara.

Dva puta slavi rođendan

Majka novog kralja Elizabete II. dva puta godišnje je duvala svećice na rođendanskoj torti: prvi put na rođendan 21. aprila u krugu porodice, a drugi put na zvaničnoj proslavi koja se tradicionalno održava druge subote u junu, a koja nije u sve slučajno jer se proslava pomera skoro na početak leta nastojeći da se izbegnu nezgode nepredvidivih vremenskih uslova u Britaniji.

Dvostruka rođendanska proslava nije ništa neobično u kraljevskoj porodici: proslave se obično organizuju na dan koji nije datum rođenja, posebno kada nije u leto, kao što je slučaj sa novim kraljem Čarlsom III. koji je rođen 14.11.1948.

Labudovi, delfini i jesetre

Kralj ne vlada samo Britancima. Već nekoliko vekova, labudovi širom njegove domovine su zapravo bili vlasništvo britanskog monarha. Svake godine stručne službe pažljivo zvone i prebrojavaju labudove na Temzi i to je tradicija koja će biti zaštićena. Britanski monarh takođe poseduje jesetre, delfine i kitove u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Zvanični pesnik

Ako ste pesnik i vaše delo je "nacionalne vrednosti“, možda ćete imati sreće da budete izabrani da pišete stihove za kralja. Svakih deset godina ova počast se dodeljuje pesniku, a monarh ga nagrađuje buretom šerija.

Tako je 2019. godine Sajmon Armitidž, koji sada ima 59 godina, proglašen za "pesnika laureata“. Na toj počasnoj funkciji naslijedio je Kerol En Dafi (66 godina), prvu ženu koja je dobila tu titulu od početka tradicije koja datira iz 17. veka. Dafi je pisao pesme za venčanje princa Vilijama 2011. godine, zatim za 60 godina kraljičine vladavine 2013. i za venčanje princa Harija i Megan 2018. godine.

Kraljevski mandat

To je čast, ali i izuzetan marketinški profit koji uživaju, na primer, francuski šampanjac i bezalkoholno piće Šveps, kao i niz malih britanskih zanatlija čiji brendovi imaju privilegiju da štampaju kraljevski grb na svojim proizvodima.

Barberi, Jaguar, Land Rover i Samsung su neki od svetski poznatih brendova koji takođe uživaju privilegiju kraljevskog mandata.

(MONDO)