Osamnaest opštinskih predstavnika Moskve i Sankt Peterburga zaheva ostavku Vladimira Putina. Oni su potpisali izjavu za javnost u kojoj zahtevaju da Putin podnese ostavku.

“Mi, opšinski zastupnici Rusije, verujemo da postupci predsednika V. Putina štete budućnosti Rusije i njenih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mesta predsednika Ruske Federacije!”, stoji u izjavi.

Masovno nezadovoljstvo dolazi nakon što je objavljeno da su Rusi izgubili veliki deo položaja u Ukrajini, a koje su držali pod kontrolom mesecima. Ukrajinski predsednik izjavio je i sinoć da je, samo od početka ovog meseca, ukrajinska vojska vratila 6.000 kvadratnih kilometara okupirane teritorije.

Ukrajinska strana tvrdi i da je vojna komanda Ruske Federacije prestala da šalje nove jedinice u Ukrajinu nakon dramatične ukrajinske protivofanzive koja je preoblikovala rat i ostavila Moskvu uzdrmanu. Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u severoistočnom regionu Harkov. Moskva svoje povlačenje trupa iz ovog regiona poslednjih dana opisuje kao pregrupisavanje čiji je cilj fokusiranje na regije Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine, ali je ta tvrdnja ismejana čak i u Rusiji.

(MONDO)