Pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini i niz drugih problema u životnoj sredini odgovorni su za poremećaje na globalnom tržištu. Osim što smo suočeni s poskupljenjima raznih proizvoda, svetu sada preti još jedan problem - nestašica. Prema pisanju "EatThis", nekoliko proizvoda bi moglo da nestane sa svetskih polica.

Leblebija - Ljubitelji humusa trebalo bi da razmisle o tome da popune svoje zalihe. Naime, preti nestašica leblebija (glavnog sastojka humusa) i mogao bi doživeti pad zaliha od čak 20 odsto. Rat u Ukrajini sprečio je useve i izvoz iz Rusije i Ukrajine, dve zemlje koje su značajni proizvođači leblebija. Australija i Meksiko takođe su se ove godine suočili s vremenskim problemima, uključujući poplave, što se negativno odrazilo na njihove useve. Istovremeno, potražnja za leblebijama i dalje raste.

Kukuruz - Nakon ispitivanja brojnih polja kukuruza na srednjem zapadu u sklopu turneje "Pro Farmer Crop Tour", izviđači su ustanovili da su ogromne količine kukuruza u ne baš idealnom stanju i to nakon sezone najezde štetočina, velikih vrućina i malo padavina. Nekoliko američkih saveznih država ima manje prinose nego prošle godine. Nažalost, nedostatak kukuruza takođe znači moguću nestašicu mnogih omiljenih nusproizvoda – žitarica, kukuruznog sirupa i kokica.

Proizvodi od paradajza - Suša i nezapamćene temperature dodatno su opteretile poljoprivrednike koji se već suočavaju s inflacijom i sve većim troškovima đubriva zbog rata u Ukrajini. Svi ovi nepovoljni vremenski uslovi mogli bi na kraju dovesti do toga da mnogi proizvodi na bazi paradajza postanu manje dostupni. To uključuje kečap, sos za testeninu i slično.

Pivo - Ugljen dioksid jedan je od ključnih sastojaka u porizvodnji piva, a već godina je snabdevanje ovim gasom nestabilno. Osim toga, proizvođači piva dodatno se bore s tekućom nestašicom limenki od aluminijuma.

Smrznuta pica - Ugljen dioksid takođe je ključni sastojak u proizvodnji mnogih smrznutih namirnica, uključujući smrznutu picu. Obično se koristi kao rashladno sredstvo za očuvanje ukusa i teksture smrznutih proizvoda tokom skladištenja i transporta. Osim toga, pomaže i u sprečavanju kvarljivosti hrane. Prema tome, proizvođači pice suočavaju se sa sličnim problemima kao i proizvođači piva, a sve to moglo bi rezultirati nestašicom tih proizvoda.

Maslinovo ulje - Veliki proizvođači maslonovog ulja, Španija i Italija, oporavljaju se od užasno teškog leta. Letnje temperature obarale su rekorde širom zapadne Evrope i zavlada je velika suša. Analitičari procenjuju da bi proizvodnja maslinovog ulja u Španiji mogla pasti za 25 do 30 odsto u poređenju s prošlom godinom. Što se tiče Italije, analitičari prognoziraju pad proizvodnje maslinovog ulja između 20 i 30 odsto. Povrh vremenskih neprilika, rat u Ukrajini i problemi s lancem sanbdevanja dodatno su doprineli rastu cena maslinovog ulja.

Čokolada - Moglo bi da ponestane i čokolade. Naime, proizvođač slatkiša "Hershey" objasnio je da je zbog rata u Ukrajini teže nabaviti sirove sastojke poput jestivog ulja i kakaa. Istovremeno, potražnja je neverovatno porasla. Zanemareni su sezonski proizvodi kako bi se popunile police radnji i zadovoljila normalna svakodnevna potražnja.

Ćuretina - Stručnjaci predviđaju nadolazeću nestašicu ćuretine, prvenstveno zbog epidemije ptičjeg gripa koja je harala ove godine, navodi Eat this.

(MONDO)