Prema još uvek nepotvrđenim informacijama , ukrajinski mediji prenose da su ruski avioni primećeni u dubini teritorije Ukrajine. Veća grupa je navodno uočena nad Nikolajevskom oblasti, kako lete prema unutrašnjosti Ukrajine u pravcu Mađarske i Slovačke granice.

Za sada takve zvanične potvrde nema jer je stanje haotično na celoj teritoriju Ukrajine gde je u toku masovno raketiranje širokog spektra ciljeva. Nosilac ove faze operacije je rusko ratno vazduhoplovstvo i general Surovikin, koji je bio komandant za razbijanje krstarećim raketama i avijacijom pobunjenika i džihadista u Siriji. U ovoj operaciji učestvuju bombarderi TU-95 i Tu-160, kao i bombarderi dugog dometa T-22 i taktička avijacija, pre svega jurišnici SU-24 i Su-25, kao i lovci bombarderi SU-30SM i SU-35. Šef ukrajinske vojske kaže da je do sada ispaljeno 75 projektila tokom jutrošnjeg talasa napada. General Valerij Zalužnji tvitovao je da je protivvazdušna odbrana neutralisala 41 projektil. Za sada nije moguće nezavisno potvrditi ovu informaciju.

Da podsetimo, rano jutros došlo je do raketnog napada na Kijev. Prema prvim informacijama nadležnih, ima 12 ranjenih osoba i pet mrtvih. Pored Kijeva, na udaru su se našli i Žitomir, Hmeljnicko, Dnjepar, Lavov i Ternopolj. Ovo je navodna ruska osveta za pogođeni most na Krimu u subotu 8. oktobra. Oglasio se i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski povodom napada na Kijev. Rekao je da “Rusi pokušavaju da zbrišu Ukrajince sa lica zemlje” i apelovao je na sve građane da ostanu u skloništima.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)