Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su izjave njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona, koji je rekao da Moskva koristi sukob u Nagorno-Karabahu za destabilizaciju Južnog Kavkaza, netačne. "Juče sam bio iznenađen kada sam pročitao neke od komentara predsednika Francuske o rezultatima sastanka 6. oktobra. Mislim da ove izjave... Nedostaje im razumevanje toka samog sukoba. To je netačno, rekao bih čak izopačeno, neprihvatljivo", rekao je Putin na samitu ZND u uskom formatu, prenosi RIA Novosti, ali je dodao da će on i Makron još imati priliku da razgovaraju o ovim rečima.

"U svakom slučaju, Rusija je uvek iskreno nastojala da reši bilo kakve sukobe, uključujući i pitanja u vezi sa Karabahom i oko njega", dodao je ruski predsednik.

Prema rečima francuskog lidera, Moskva je "očigledno igrala azerbejdžansku igru uz tursko saučesništvo", nameravala je da "oslabi Jermeniju, koja joj je nekada bila blizu". "Činjenica da je Rusija navodno iskoristila sukob u Nagorno-Karabahu da pokuša da destabilizuje situaciju i stvori nered na Južnom Kavkazu kako bi sve oslabila i podelila", rekao je Makron u intervjuu francuskoj televiziji. 

Podsetimo, krajem septembra 2020. nastavljena su neprijateljstva u Nagorno-Karabahu , koja su postala nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do civilnih žrtava. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, i to je urađeno trilateralnim sporazumom uz posredovanje Moskve. Tako su se Azerbejdžan i Jermenija dogovorili da potpuno prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. 

(MONDO)