Prema nezvaničnim informacijama, navodno su imigranti iz Tadžikistana izveli teroristički napad na vojni poligon za obuku u mestu Soloti u Belgorodskoj oblasti. Taj vojni kamp je izgrađen 2017. godine. Postoje pretpostavke vojnih stručnjaka da je do sukoba došlo zbog vere. Ima analitičara koji tvrde da su dva državljana Tadžikistana živela u Moskvi i da su stupila u vojnu službu po ugovoru 12. oktobra. Prema prvim informacijama, ima najmanje 11 stradalih i 15 povređenih osoba, a napadači su ubijeni, prenosi "Raša tudej".

Marina Ahmedova, članica Saveta za ljudska prava pri predsedniku Ruske Federacije je navela je nezvanične informacije da su napad izveli mobilisani Tadžici, koji su se sa ostalima posvađali na osnovu vere. Vojni analitičar Jurij Kotenok navodi verziju prema kojoj su ubistvo počinili verski fanatici.

"Dvojica etničkih Tadžikistanaca su navodno rasporedila mitraljeze i otvorila vatru na mobilisane... Sada je glavno pitanje da li su oni mobilisani ili su se posebno prijavili kao dobrovoljci da izvrše ubistvo ’nevernika’... U svakom slučaju, sada se jasno postavlja pitanje bar elementarne provere onih koji spadaju u broj delimično mobilisanih. Kao što znate, vrata Oružanih snaga RF širom su otvorena za strance iz zemalja ZND. Kao što pokazuje tragedija u Belgorodskoj oblasti, teroristi mogu da prodru u redove vojske, što je dovelo do tragedije. Pitanje je, momci, ko je dao mitraljeze vehabijama?“, napisao je Kotenok na svom blogu.

Politikolog Sergej Markov smatra da su za ovaj teroristički napad odgovorni ukrajinci.

"Teroristički napad u Belgorodskoj oblasti, kada je na vojnom poligonu ubijeno više od 10 ruskih vojnika na obuci, očigledno su izvele specijalne službe Ukrajine po svojoj uobičajenoj šemi. Uzimaju nekoga za taoca, a zatim, preteći da će ga ubiti, teraju članove porodica ovih talaca da izvrše terorističke napade. Ovog puta naterali su neke, čini se, nesrećne Tadžike da izvrše teroristički napad. Ovo je situacija u kojoj je terorista i prva žrtva vođa terorističkog akta. SBU i Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine su, bez sumnje, terorističke organizacije. Čudno je da oni u Rusiji još nisu proglašeni takvima", navodi Markov.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO/Politnavigator)