Od početka rata u Ukrajini je potvrđeno više od stotinu slučajeva seksualnog zlostavljanja. UN kažu da ovaj broj nije ni približno realan jer mnogi seksualni napadi nisu ni prijavljeni. Zvaničnica UN Pramila Paten rekla je da su žene bile danima u pritvoru i da su ruski vojnici silovali dečake i muškarce i sakatili im genitalije, prenosi Indeks.

Žene svedoče o snabdevanju vojnika vijagrom, pa Paten veruje da je to jasan znak ruske strategije. Ona radi u jedinici za seksualno nasilje u ratom zahvaćenim područjima i govorila je o jezivim detaljima ratnih zločina u Ukrajini. Pre nje je još jedan zvaničnik UN rekao da ruski vojnici uzimaju vijagru da bi silovali Ukrajinke. Ovu vest je preneo Biznis Insajder.

"To je taktika da se žrtva dehumanizuje, to se vidi iz svedočenja žena koje su kroz to prošle. UN su potvrdile više od sto slučajeva seksualnih napada u Ukrajini od kada je Rusija napala tu zemlju u februaru ove godine", rekla je Paten.

Žrtve su uglavnom žene, mada su zabeležena i zlostavljanja muškaraca i dece.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)