Posle samo 32 dana rada u najpoznatijoj novozelandskoj televizijskoj kući TVNZ, televizijski novinar Kamal Santamarija podneo je ostavku. Prvobitni šok zamenilo je iznenađenje nakon što su se pojavile optužbe o njegovom nedoličnom ponašanju u redakciji, a situaciju su prokomentarisale i Kamalove bivše kolege u Al Džaziri, gde je radio 16 godina, prenosi Bi-Bi-Si. Santamarija je priznao optužbe.

Bi-Bi-Si je sproveo istragu na osnovu intervjua sa nekoliko sadašnjih i bivših zaposlenih i dokumentovao dokaze o neprikladnim porukama i pritužbama osoblja, uključujući nekoliko navoda o seksualnom uznemiravanju protiv Santamarije. Pored njega, okrivljuju i televizijsku kuću u Dohi što nije blagovremeno rešila sve žalbe na uznemiravanje, seksizam, maltretiranje i rasizam.

Imena sagovornika koji su razgovarali sa novinarima Bi-Bi-Sija promenjena su jer su želeli da ostanu anonimni. Santamarija je izjavio da su neke od prethodno iznesenih navoda tačne, dok drugima nedostaje ključni kontekst ili su čiste laži. Kao odgovor na navode Bi-Bi-Sija, on se izvinio za svoje ponašanje.

"Ponašanje zbog kojeg je neko mogao da se oseća neprijatno i koje se pre smatralo flertom, preterano prijateljskim ili u granicama prihvatljivog zapravo nije bilo to", rekao je Kamal. Bi-Bi-Si je poslao Al Džaziri detaljnu listu dvadeset i dve otkrivene optužbe, ali se televizijska kuća nije time pozabavila. "Smatramo da je naš kadar širom sveta temelj kompanije, a njihova bezbednost i dobrobit su nam od najveće važnosti."

"Kao međunarodna organizacija sa više od 95 nacionalnosti, kontinuirano nastojimo da izgradimo zdravo i konstruktivno radno okruženje za sve", poručuju iz Al Džazire. Mnogi su ukazivali na razliku između Santamarijinog ponosnog posta na Tviteru kojim je najavio kraj njegovog 16-godišnjeg boravka u Al Džaziri i njegovog brzog odlaska sa TVNZ-a nakon niza optužbi. Santamarija je karijeru započeo kao televizijski reporter na Novom Zelandu, a Al Džazira ga je angažovala 2005. kao voditelja na kanalu na engleskom jeziku. Brzo je napredovao i ubrzo je radio na vođenju programa, čak je prenosio i predsedničke izbore u SAD 2020. Oni koji su ga poznavali opisali su ga kao otvorenog, brbljivog i odličnog vođu.

Tori je bila mlada producentkinja na Al Džaziri kada je Sanamarija počeo da je obasipa neželjenom pažnjom. Na Tviteru bi joj poslao poruku da je spreman da se mazi i pitao je zašto ga nije pozvala na odmor. Bi-Bi-Siju su prikazane neprikladne poruke koje je Santamarija slala kolegama na Tviteru, WhatsApp-u i ličnom imejlu Al Džazire.

"Onda je bilo dodirivanja u kancelariji. Ruka na ramenu, čudan zagrljaj i najgore - poljubac u obraz. U nekoliko navrata sam morala da idem u kupatilo da obrišem Kamalovu pljuvačku sa lica", rekla je Tori, koja je o nedoličnom ponašanju razgovarala sa kolegama i urednikom, koji su to i potvrdili.

On smatra da profesionalca, koji radi u ozbiljnoj redakciji, ne treba više puta upozoravati da koleginici ne šalje poruke kako zgodno izgleda, pominje njene grudi ili je poziva da se mazi, čak i ako je smatra prijateljicom. Nekoliko sadašnjih i bivših kolega potvrdilo je da su više puta bili svedoci nedoličnog ponašanja. Još jedna zaposlena u Al Džazirii svedočila je da je Santamarjia poljubio u usta dok su bili u redakciji, čemu je svedočio i tadašnji urednik.

Još jedna mlađa koleginica, koju je poljubio u vrat, je bila Santamarijina žrtva. "Osećala sam se posramljeno i poniženo, brinula sam da ljudi misle da sam u vezi sa njim ili pokušavam da budem.Nisam imala nikog u upravi sa kim bih mogla da razgovaram o tome."

Mnogi su ponašanje Santamarije opisali kao drsko, ali ga nisu prijavili jer je bio TV zvezda, dok su drugi tek započinjali karijeru na Bliskom istoku. Fiona, koja je četiri godine radila kao honorarac u Al Džaziri, rekla je da je Santamarija pokušao da je zagrli u redakciji dok ju je obasipao seksualnim komentarima i neprikladnim porukama. Zvanično se nije žalila, već je otišla na sastanak sa svojim pretpostavljenim, koji ju je pitao da li to još uvek radi. Pitali su je da li želi da se požali HR-u, što je ona odbila jer je radila na kratkoročnom ugovoru, a zatim joj je savetovano da to jednostavno ignoriše. Santamarija je nakon toga prestao da razgovara sa njom, ali je odlučila da upozori nove zaposlene na njegovo ponašanje. Kada su optužbe postale javne ranije ove godine, imala je napad panike.

Nikome nije jasno zašto pritužbe protiv Santamarije u Al Džaziri nisu dovele do istrage, dok je TVNZ odmah nakon što su se pojavile optužbe proverio njegovo zaposlenje.Voditelj vesti koji je angažovao Santamariju dao je ostavku. Bivša producentkinja i dopisnica otkrila je da su je, osim Santamarije, maltretirala još dva muškarca. Jedan je bio urednik koji ju je pozvao kada mu žena nije bila kod kuće, a drugi je bio njen neposredni urednik.

"Plašila sam se da će mi uništiti karijeru ako pokušam da ga zaustavim."

(MONDO)