Dva muškarca su u roku od dve nedelje uhapšena na carini na potpuno isti način kada su prevozili marihuanu u paketima od po 100 grama. Francuska policija je u dve odvojene akcije uhapsila dvojicu državljana Srbije zbog sumnje da su prevozili narkotike.

Kako prenosi francuski portal Lindependant, ova dva slučaja su gotovo identična. Kod oba vozača iz Srbije pronađena je ista količina marihuane, koja je dovezena iz Španije i koja je bila sakrivena na identičnim mestima u njihovim automobilima. Prvi Srbin uhapšen je 7. oktobra u automobilu "audi A5" i kod njega je nađeno 24,2 kilograma marihuane sakrivene između zadnjeg sedišta i gepeka, dok je drugi Srbin uhapšen nedelju dana kasnije u "mercedesu" i kod njega je, takođe, nađeno 24,3 kilograma marihuane.

Francuski portal navodi da je još jedna "slučajnost" to što su obojica osumnjičenih Srba posle hapšenja tvrdila da su siromašni i da su zbog toga prihvatili ovaj "posao". Međutim, tokom istrage utvrđeno je da su dugo boravili u Španiji, dok su u telefonu jednog od uhapšenih muškaraca pronađene fotografije i video snimci na kojima se vidi kako pozira na plantaži kanabisa, ali i sa velikom količinom novca.

"Sud smatra da odbrana Srba nije iskrena. Naime, jedan od njih je rekao da je bivši profesionalni sportista, koji je svoju karijeru završio zbog povrede. Kako je navodno naveo, zbog toga je upao u kockarske dugove i mora da vraća dug od 100.000 evra uz kamatu od 10 odsto mesečno. On je rekao da je, navodno, zbog toga prihvatio posao da iz Španije preveze zabranjeni tovar u Francusku i tvrdio je da mu je to prvi put", prenosi Lindependant i dodaje da mu sudija ipak nije poverovao.

"Sud nije poverovao da je on obična mula, već smatra da je on jedan od krupnijih igrača u švercu narkoticima iz Španije. Takođe, sud je naložio da se provere njegovi bankovni računi i da se pokrene međunarodna istraga", navodi francuski portal.

Kako dodaju uhapšenij Srbima prete zatvorske kazne od dve i po, odnosno tri godine, kao i novčana kazna od 43.000 evra i oduzimanje automobila koji su koišćeni tokom izvršenja krivičnog dela.

(MONDO)