Riši Sunak je danas zvanično postao 57. premijer Velike Britanije. Njega je danas na audijenciji kralj Čarls pozvao da formira Vladu.

Riši Sunak je treći premijer koji će se ove godine useliti u Dauning strit 10. On je juče postao predsednik Konzervativne partije, nakon što se Peni Mordaunt povukla iz trke. Sunak je inače bio favorit za premijera nakon što je Boris Džonson neočekivano napustio trku za lidera Konzervativne stranke.

Odlazeća premijerka Velike Britanije Liz Tras danas je održala poslednje obraćanjepre nego što je funkciju prepusti Sunaku.

Bila je velika čast biti premijer ove velike zemlje, koja nastavlja da se bori kroz oluju, ali verujem u Britaniju i njen narod i znam da su vedriji dani pred nam. Osvrćući se na svoj mandat, koji je potrajao samo 44 dana, Tras je rekla da je njen kabinet "za samo kratko vreme hitno i odlučno delovao na strani vrednih porodica i preduzeća", tako što su, između ostalog, pomogli milionima domaćinstava oko računa za energiju i hiljadama preduzeća da izbegnu bankrot.

(MONDO)