Prema saznanjima portala "Politico", Sjedinjene Američke Države nameravaju da ubrzaju proces slanja nadograđenih B61-12 nenavođenih nukleanih bombi u NATO baze u Evropi. Taj portal pozvao se na izjave neimenovanog američkog diplomate i još dvojice zvaničnika upoznatih sa ovim slučajem, a koji su zahtevali anonimnost.

Prema njihovim izveštajima, prvobitan plan je bio da se te bombe pošalju u NATO baze u proleće, ali je sada taj rok pomeren unapred, za ovaj decembar. Navodno su zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država o svemu tome obavestili NATO članice tokom nedavnog sastanka u Briselu, koji se odvijao iza zatvorenih vrata. U odgovoru "Politiku", Pentagon je odbio da komentariše nuklearni arsenal Sjedinjenih Američkih Država i kratko je saopšteno da je “plan da se stare B61 bombe zamene novijom verzijom B61-12 is deo ranije isplaniranih i zakazanih napora da se taj arsenal modernizuje”.

To ni na koji način nije povezano sa trenutnim dešavanjima u Ukrajini“, naveo je u pisanom odgovoru portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder.

Kako navodi "Raša tudej", bombe B61 spadaju u grupu nuklearnih bombi razvijanih 1960-tih godina, dok naprednija verzila ima moderniji rep koji im omogućava bolju preciznost. To oružje namenjeno je za brojne zapadne vojne letelice, uključujući i bombardere B-2 i B-21, ali mogu da ih nose i F-15, F-16, F-35, kao i borbeni Tornado avioni.

(MONDO/Politico)