Ukrajina je rano jutros napala grad Sevastopolj na jugozapadu krimskog poluostrva koje kontroliše Rusija, piše "Euronews". Ukrajina je u ovom napadu navodno koristila dronove "Barjaktar" koji pripadaju ukrajinskoj mornarici. Navodno su se ruske snage branile tako što su svi brodovi hitno isplovili, a onda koristili svoju protivvazdušnu odbranu.

Ukrajina je u ovom napadu navodno koristila podvodne dronove koji su navodno korišćeni u napadu na krimski most. Na jednom od snimaka ove borbe se može videti protivpodmornički helikopter MI-14 koji je izbacio torpedo koji je navodno pogodio ukrajinski podvodni dron. Nakon ovog napada ukrajinskih trupa, gubernator Sevastopolja Mihaih Razvožajev je naredio da se gradske kamere pogase kako Ukrajinci ne bi imali u uvid kako se Rusi brane. Apelovao je i na meštane da ne snimaju i da snimke ne postavljaju na društvene mreže iz istih razloga.

Ministarstvo odbrane Rusije se hitno oglasilo o ovom napadu. Naveli su da je napad na Sevastopolj izveden pod "patronatom" britanskih vojnih stručnjaka.

“Priprema ovog terorističkog akta i obuka vojnog osoblja ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije obavljeni su pod rukovodstvom britanskih stručnjaka koji se nalaze u gradu Očakivu, Nikolajevska oblast Ukrajine", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Vojni analitičari navode da je američka izviđačka bespilotna letelica RQ-4 Global Hawk osmatrala napad na Sevastopolj sve vreme, a da se navodno nakon završenog napada vratila u bazu na Siciliji preko Rumunije i Grčke. Odatle navodno poleću u izviđačke akcije američki dronovi za špijunažu. Američke letelica je navodno letela oko Crnog mora i sa distance posmatrala napad.

(MONDO)