Bivši profesionalni bokser i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je saveznike Ukrajine da pošalju ćebad, generatore i zimsku odeću dok se zemlja priprema za oštru zimu usred velikih nestanka struje. Rusija pogađa Ukrajinu krstarećim raketama i bespilotnim letelicama usmerenih na električnu infrastrukturu zemlje.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk upozorila je u utorak ukrajinske izbeglice u drugim zemljama da se ne vraćaju kući do proleća.

U televizijskom intervjuu rekla je: "Želela sam da zamolim ljude da se ne vraćaju. Moramo da preživimo zimu.” Ona je rekla da mreža "neće opstati" ako se izbeglice vrate iz inostranstva i upozorila da će se to "samo pogoršati".

Nedavni podaci Agencije UN za izbeglice pokazuju da se širom Evrope nalazi više od 7,7 miliona izbeglica iz Ukrajine. Sada je 51-godišnji gradonačelnik Kijeva u Ukrajini na ivici još jedne humanitarne krize dok Rusija nastavlja svoje nemilosrdne napade na elektrane.

Takođe je upozorio: "Rizik od humanitarnog pitanja je prilično veliki, ako Ukrajinci budu imali priliku da ostanu van Ukrajine ove zime, molim vas ostanite tamo. Činimo sve što možemo da spasimo živote naših ljudi i da ih zaštitimo. Ali ova zima će definitivno biti veliki izazov za nas", rekao je on.

Kijev i drugi regioni Ukrajine pate od nestašice struje sa upozorenjima da mogu trajati nedeljama ili mesecima.

Kličko se obrušio na Putinovu promenu taktike, rekavši da njegov napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine pokazuje koliko je očajan da obezbedi neku vrstu pobede, ma koliko mala.

"Putin napada našu infrastrukturu i predstavlja je svom narodu kao uništenje Ukrajine… On samo želi aplauz od njih", rekao je Kličko.

U narednih nekoliko dana očekuje se da će noćne temperature u Ukrajini u pojedinim oblastima pasti do -20 stepeni

(MONDO)