Od početka rata protiv Ukrajine, ne samo opstanak Ukrajine već i same Rusije postao je predmet žestokih javnih rasprava. Hoće li Vladimir Putin ipak uspeti da ostane na vlasti? Da li će sama Rusija nastaviti da postoji u svom sadašnjem političkom formatu? Ruski disident Mihail Hodorkovski javno poziva svoje sunarodnike na otvoreni dijalog o nacionalnim prioritetima uoči, po njegovom mišljenju, skore promene režima.

Svojom novom knjigom “Kako ubiti zmaja: Priručnik za revolucionare početnike” pokušava da da sugestije za buduće reformisanje cele ruske države kako bi se sprečile buduće zloupotrebe i zaobilaženja despotizma, prenosi Slobodna Dalmacija. Nekada najbogatiji Rus i oligarh koji je 90-ih godina prošlog veka stekao veliko bogatstvo sumnjivim privatizacijama izuzetno dobro poznaje moskovsku političku elitu i njen model rada i zalaže se za postepeni raskid sa celokupnim dosadašnjim političkim konceptom. Hodorkovski smatra da je parlamentarna republika sa pažljivo kalibrisanim sistemom demokratskih provera i političke ravnoteže idealna za budućnost. On smatra da se zauvek mora odreći sadašnjeg modela ruske državnosti, koji počiva na svemoći jednog čoveka. Zabrinut je što je veliki deo ruskog društva i dalje veoma sklon jednostavnim i histeričnim rešenjima i što ne želi ni da pokuša da razume dublju viziju ili složenu argumentaciju. Prema njegovim rečima, Putin će morati da se povuče iz Kremlja najkasnije 2024. godine, zbog situacije koja neumitno ide ka vojnom porazu Rusije. Hodorkovski ističe da je to njegova optimistična prognoza, ali ne i ubeđenje.

Rusija posle Putina

On pretpostavlja da će Putin svoju odluku o odlasku zasnivati na racionalnim procenama i da će mu to omogućiti da njegov režim potraje još neko vreme nastavi i bez njega na vidljivom tronu. Takav privremeni prelazni kabinet mogao bi da traje najviše do 2026. godine, nakon čega sledi prava promena režima. Nije tajna da su mnogi na Zapadu i dalje skloni da zagovaraju koncept 'dobrog cara' za Moskvu. Hodorkovski smatra da bi to u Rusiji posle Putina bilo veoma opasno. Zapadu je lakše i jednostavnije da u Kremlju ima “svog čoveka“ sa kojim lako mogu da se dogovore, po uzoru na Hruščova, Brežnjeva ili Jeljcina, ali Putinov slučaj pokazuje da samo jedno neslaganje sa takvim ljudima može biti poguban za civilizaciju. On preferira komplikovaniji politički sistem zasnovan na parlamentarnom modelu, jer ga je lakše popraviti i dugoročno je stabilniji.

Ističe da se zalaže i za očuvanje Rusije u postojećim granicama, kao jedinstvenog entiteta, jer bi raspad Ruske Federacije mogao da se ispostavi kao mnogo veći problem za svet nego što je to danas. Nuklearno oružje koje kontroliše više političkih centara samo je jedna od mogućih opasnosti. Hodorkovski je i za lustraciju. On se zalaže da se time direktno zapreti Rusima u represivnom aparatu, pa da o tome vode računa kada sprovode Putinovu politiku nasilja nad opozicijom i političkim neistomišljenicima. Kao liberal, on ljude sa značkama FSB ili “Savezne garde” ne smatra automatski neprijateljima ni sada, jer zna da bi sutra lako mogli da postanu saveznici. Ljudsko biće je previše vredno da bismo jednostrano i standardno otpisali 100.000 sunarodnika – ne ubijanjem, već društvenim i političkim omalovažavanjem – kaže Hodorkovski.

Ujedinjena opozicija

On ne otpisuje u potpunosti mogućnost oružane borbe za vlast u sutrašnjoj Rusiji, ali smatra da bi, ako do nje dođe, bila vrlo kratko: nekoliko dana ili nedelja. Putinova opozicija mora biti veoma ubedljiva ne samo u privlačenju svojih sledbenika, već i u ubeđivanju sadašnjih protivnika. Prema njegovim rečima dobro je što opozicija u Rusiji nije previše podeljena između sebe: postoji demokratski i nacionalno-patriotski blok, ali čak i Aleksej Navaljni se jasno zalaže za parlamentarnu republiku. Ističe kako razume trenutnu pasivnost ljudi koji žive u Rusiji jer su izloženi nemilosrdnoj režimskoj propagandi i nemaju uvid u stvarnost. Ali kada shvate da će sutra zaista imati dovoljno moći da utiču na odluke vlade, svaki pojedinac će lako prepoznati razliku, optimista je Hodorkovski.

Vladimir Putin je Ruse bacio na gole temelje civilizacije, gde je važna samo sila. Rusiju sada treba postepeno vraćati u građansko društvo gde vam nije potrebna nikakva sila da biste bili relevantan igrač i da bi se vaši zahtevi jasno čuli. Državni paternalizam treba zameniti ličnom odgovornošću: rentu prirodnih resursa i energije koja se sada deli lojalistima treba uzeti iz ruku državnih birokrata i preusmeriti direktno na račune građana; do penzija, zdravstvenog osiguranja, obrazovanja — zajednički ciljevi u modernoj civilizovanoj državi. Državna dobra pripadaju svima podjednako i ovo strašno oružje energetske rente treba zato oduzeti političarima i podeliti narodu. Bez ove i takve moći više neće biti političkih despota poput Putina. A sve one oligarhe koji su prisvojili rusko bogatstvo treba naterati da ga vrate prvobitnim vlasnicima, građanima – nudi Mihail Hodorkovski redistributivno rešenje za budućnost Rusije.

(MONDO)