Ruski vojni starešina Vadim Bojko (44), koji je navodno imao ključnu ulogu u ratu u Ukrajini, pronađen je mrtav u svojoj kancelariji u prestižnoj Pacifičkoj višoj pomorskoj školi Makarov u Vladivostoku. Bojko, koji je bio zadužen za mobilizaciju, navodno je imao više prostrelnih rana u predelu grudnog koša, navodi britanski "Dejli mejl".

Navodi se da je Bojko stigao na posao, ušao u svoju kancelariju i da su se posle toga čuli pucnji, čak njih pet. Oficir koji je čuo pucnje uleteo je u prostoriju, ali za Bojka nije bilo spasa. Rusi su prvo rekli da je Bojko počinio samoubistvo, ali reklo bi se da dokazi govore drugačije. Bojko, čija smrt je poslednja u nizu misterioznih stradanja vojnih zvaničnika, navodno nije mogao da ispali u sebe čak pet hitaca prema tvrdnjama analitičara. Takođe, nigde nije pronađena oproštajna poruka.

U izveštaju policije se dovodi u pitanje mogućnost da je pukovnik mogao pet hitaca da ispali u sebe. "BAZA" medija je javila da je Bojko bio zadužen da radi sa ljudima koji su regrutovani tokom mobilizacije. Bojko, otac dvoje dece, navodno je bio zadužen i za municiju i oružje na vojnoj akademiji. Pet dana istražitelji su tvrdili da je verovatan uzrok smrti samoubistvo, ali sada je otvorena istraga o ubistvu.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)