Mađarski premijer Viktor Orban juče je na prijateljskoj fudbalskoj utakmici reprezentacija Mađarske i Grčke u Budimpešti došao sa šalom na kojem se nalazi karta velike Mađarske, a koja prikazuje teritoriju Mađarske u Austro-Ugarskoj Monarhiji, kada se širila na račun susednih naroda, i delove Hrvatske prikazuje kao mađarski teritoriju.

Takva velika Mađarska nestala je Trianonskim sporazumom 1920., nakon Prvog svetskog rata. Povodom ove objave se oglasio i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je istakao da nije video snimak mađarskog premijera Viktora Orbana kako nosi šal "velike Mađarske".

"Što se tiče šala, nisam ga video, ne stižem da se bavim tuđim šalovima... Što se tiče teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj od bilo koga, pa i Mađarske, one su apsolutno neprihvatljive, za nas to nije opcija", rekao je Plenković.

Kancelarija za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade objavila je 2019. godine na svom Tviteru istorijsku kartu Mađarske koja obuhvata veliki deo Slovenije, ali i delove Hrvatske, poput Međimurja, dela Baranje i Kvarnera

Iste godine održao je sastanak predsedništva svoje desničarske stranke pred ogromnom uokvirenom mapom "istorijske Mađarske“, koja obuhvata veliki deo Hrvatske, do Rijeke i Dalmacije. Sledeće godine Orban je na svojoj Fejsbuk stranici postavio čestitku maturantima koji su tog dana polagali ispit iz istorije. Uz čestitku je priložena fotografija globusa na kojoj je prikazana velika Mađarska, koja uključuje i deo Hrvatske.

Na granici Mađarske i Slovačke Orban je 2020. godine otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma. Među spomen-pločama, pored već standardne karte Velike Ugarske, nalazi se i ploča na kojoj piše "Fiume - tengerre magiar". U prevodu bi to značilo "Reka - do mora, Mađar(i)".

(MONDO)