Zbog energetske krize, mnogi potrošači očekuju da će ove zime morati da posegnu duboko u džep ako žele da plate račun za grejanje. Sa računom od 1,6 miliona evra većina bi ipak bila "slomljenog srca". Upravo to se dogodilo čoveku iz Norderšteta u Šlezvig-Holštajnu, koji je svoj bes zbog računa pokazao na snimku objavljenom na Jutjubu.

Prema "informativnom pismu o mogućim potencijalima uštede" koje je dobio od gradskog preduzeća Stadtverke Norderstedt, čovek bi trebalo da plati 1.647.620,33 evra za daljinsko grejanje za procenjenu godišnju potrošnju od 9.840.000 kilovat sati. Uz samo 'mali gubitak toplotnog komfora', mogao bi da uštedi oko 590.400 kilovat sati energije ili 98.000 evra, piše Feniks Magazin.

Jasno mu je da to može da bude samo greška. Ovaj vatrogasac već dva meseca ima kuću sa sedam soba i 150 kvadrata u Norderštetu kod Hamburga. "Neću da grejem ovde ceo komšiluk", kaže on. Ali on se pita zašto se uopšte šalju takva pisma. Neki ljudi bi ih uzeli zdravo za gotovo: "Kad bi 90-godišnja baka ovo dobila, umrla bi", ogorčeno kaže čovek. "Zar niko ne proverava poštu koju šaljete?", pita se vatrogasac u svom više od sedam minuta dugom videu. Njegovu reakciju zbog računa je pogledalo više od 72.000 korisnika Jutjuba.

Stadtverke: Greška sistema prouzrokovala je netačan račun za grejanje

Stadtverke Norderstedt je potvrdio incident onlajn medijima. "Za pogrešnu procenu kriva je greška u sistemu", rekao je portparol Oliver Vajs. Pošto se čovek tek uselio u kuću, kao osnova za procenu potrošnje korišćena je godišnja potrošnja prethodnog zakupca. Brojilo grejanja za komunalna preduzeća je izraženo u megavat-časovima, dok bi potrošač dobijao cifre u kilovat-časovima. Došlo je do greške u konverziji u sistemu koja je povećala ukupan iznos za faktor od 1000.

(MONDO/Večernji list)