Za reševanje problema pasa lutalica u Rusiji, Viktor Makarov, zamenik Komunističke partije u Orlu, predložio je da se oni koriste kao bombaši samoubice za "dizanje tenkova u vazduh“ u Ukrajini, izvestio je u petak Orel tajms. Opcija koja je pomenuta na nedavnoj sednici zakonodavne skupštine gde je Makarov ranije predložio da se psi pošalju u Kinu. Makarovljevi komentari privukli su pažnju Kevina Rotroka, glavnog urednika Meduze, koji se u subotu oglasio na Tviteru.

"Komunistički poslanik u ruskoj oblasti Oril želi da obuči pse lutalice da jure na ukrajinske tenkove kao bombaše samoubice“, napisao je Rotrok. Međutim, nijedan Makarovov predlog nije se dopao njegovim kolegama jer su imali mnogo logističkih pitanja, piše list. Oleg Košelev, zamenik predsednika regionalnog parlamenta, postavio je pitanje o šansama da sterilisani psi ne ujedu ljude.

U međuvremenu, zamenik Andrej Frolov je takođe pitao o finansijskim troškovima držanja lutalice. Nakon rasprave i izostanka odgovora, predloženi zakon nije usvojen. Mark Hertling, bivši komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi, takođe se oglasio na Tviteru u subotu i doveo u pitanje plan koji je predložio ruski zvaničnik.

"Ne znam zašto vide potrebu da obučavaju pse za ovo... oni trenutno traže od vojnika RU da urade isto“, napisao je Hertling na Tviteru.

(MONDO)