Ograničenje cene ruske nafte ograničiće prihode Rusije za njen "ilegalni rat u Ukrajini“, kažu SAD. Ograničenje, koje su zapadni saveznici odobrili u petak, ima za cilj da spreči zemlje da plaćaju više od 60 dolara (48 funti) za barel ruske sirove nafte iz mora, navodi BBCTa mera – koja treba da stupi na snagu u ponedeljak – pojačava pritisak Zapada na Rusiju zbog invazije.

Ukrajina je rekla da bi ograničenje koje je predložio Zapad trebalo prepoloviti. Rusija je rekla da neće snabdevati zemlje koje ga sprovode. Ograničenje cena je u septembru postavila grupa industrijski razvijenih zemalja G7 (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i EU) u pokušaju da se ugrozi sposobnost Moskve da finansira rat u Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju G7, Evropska unija i Australija naveli su da je odluka doneta kako bi se "sprečila Rusija da profitira od svog agresorskog rata protiv Ukrajine“. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da će ograničenje cena takođe dodatno ograničiti finansije ruskog predsednika Vladimira Putina i "ograničiti prihode koje koristi za finansiranje svoje brutalne invazije“, dok bi se izbeglo ometanje globalnih snabdevanja zbog čega bi cene benzina mogle da rastu širom sveta.

"S obzirom na to da se ruska ekonomija već smanjuje i da se njen budžet sve više rasteže, gornja granica cena će se odmah smanjiti na Putinov najvažniji izvor prihoda“, rekla je ona u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija "neće prihvatiti" ograničenje cena, dodajući da analizira taj potez, prenele su ruske novinske agencije. Britanski kancelar Džeremi Hant rekao je da Ujedinjeno Kraljevstvo neće pokolebati u svojoj podršci Ukrajini i da će nastaviti da traži nove načine da "ograniči Putinove tokove finansiranja“.

Dogovor o ograničenju cena dolazi samo nekoliko dana pre nego što zabrana ruske sirove nafte koja se uvozi morem stupi na snagu u celoj EU, takođe 5. decembra. Granica cena – koja treba da utiče na izvoz nafte širom sveta – treba da to dopuni. Zemljama koje potpišu politiku koju vodi G7 biće dozvoljeno da kupuju samo naftu i naftne derivate koji se transportuju morem koji se prodaju po ili ispod gornje granice cena.

Zapadni saveznici Ukrajine takođe planiraju da uskrate osiguranje tankerima koji isporučuju rusku naftu u zemlje koje se ne pridržavaju gornje granice cena. Ovo će otežati Rusiji prodaju nafte iznad te cene. Visoki ruski političar Leonid Slucki rekao je novinskoj agenciji Tass da EU time ugrožava sopstvenu energetsku bezbednost.

Iako će mere sigurno osetiti Rusija, udarac će biti delimično ublažen njenim potezom da svoju naftu prodaje na druga tržišta kao što su Indija i Kina - koja su trenutno najveći pojedinačni kupci ruske sirove nafte.

(MONDO)