Mađarska bi trebalo da bude spremna za ozbiljne napade iz Evropske unije, jer "Brisel i liberalna propagandna mašina" ne biraju sredstva i protiv Budimpešte koriste sve vrste ucene, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Peter Sijarto, prenosi Sputnjik.

"Sada praktično nema te vrste ucene kojoj Brisel nije pribegao protiv Mađarske. Uvek su nas napadali, besno napadali, ali na kraju se uvek ispostavljalo da smo mi bili u pravu. I u nastupajućem periodu, naravno, treba da se pripremimo za buduće ozbiljne napade", rekao je Sijarto u govoru na Forumu građanske solidarnosti. Ministar je izrazio uverenost da će Brisel i "međunarodna liberalna propagandna mašina" primeniti beskrupulozna sredstva.

"Novčana ucena, politička ucena, širenje fejkova i laži, sve će to uslediti", upozorio je on. Sijarto je podsetio da za poslednjih 12 godina antikrizna politika Budimpešte nikada nije bila u "mejnstrimu" Evropske unije, "ali je uvek bila uspešna".

Prema njegovim rečima, Mađarska je na svojoj južnoj granici podigla ogradu, kada su od nje tražili da primi migrante, kupila vakcine za kovid 19 od Rusije i Kine, kada je EU čekao preparate zapadne proizvodnje, a trenutno se zalaže za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba. Mađarski ministar je ponovio da je cilj Budimpešte da izbegne recesiju, dok je istovremeno "u Evropi nastala energetska kriza neviđenih razmera".

Prethodno je Sijarto izjavio da su optužbe na račun Mađarske za sistematsku korupciju u zemlji neosnovane i da je to u suprotnosti sa ekonomskim rastom. Evropski parlament, dodao je on, koji poziva na uskraćivanje finansiranja Budimpešte, "mrzi" desničarsku vladu u zemlji, koja je protiv liberalnog mejnstrima.

(MONDO)