Posle teških meseci rata, izazvanog ruskom invazijom na Ukrajinu 24. februara, ukrajinske snage su nanele seriju velikih poraza Moskvi. Ove pobede su primorale ruske vojnike da se povuku prvo iz oblasti blizu prestonice, a zatim i iz zapadne Hersonske oblasti. Ali posle blatnjave sezone koja je borbe učinila iscrpljujućim, i sa zimom koja preti da dodatno uspori kontraofanzivu Ukrajine, čini se da se rat neće uskoro završiti.

Tenkovi i oklopna vozila

U tom kontekstu, Njuzvik je pitao britanskog vojnog stručnjaka Frenka Ledvidža, koji je služio na Balkanu, u Avganistanu i Iraku, o vrsti oružja potrebnoj Ukrajini da pobedi Ruse i brzo okonča rat. Ledvidž insistira da će naoružavanje Ukrajine dodatnim tenkovima i oklopnim vozilima pomoći ukrajinskim snagama da pobede Rusiju na sopstvenom tlu.

On je naglasio da oklopna vozila treba da idu zajedno sa tenkovima u kombinovanu operaciju, "u suprotnom ćete se suočiti sa istim problemom sa kojim su se Rusi susreli sa tenkovima“. Objasnio je da su ruski tenkovi ranije tokom rata delovali nezavisno u blizini Kijeva, što ih je učinilo ranjivijim na napade ukrajinske pešadije.

Raketni sistemi

Drugo oružje koje su Ukrajinci tražili su raketni sistemi dugog dometa, poput Armijskog taktičkog raketnog sistema - ATACMS, koji će im omogućiti da napadnu Krim i isteraju već deo ruske mornarice, jer će biti na udaru svih vreme, ili bar sve vreme pod pretnjom napada, rekao je Ledvidž.

Ratno vazduhoplovstvo

Što se tiče trećeg oružja, to je vazdušna snaga koju predstavljaju borbeni avioni, jer je veliki deo vojne pomoći koju je Kijev dobio poslednjih meseci usmeren na kopnene snage i protivvazdušnu odbranu. Međutim, ukrajinskoj avijaciji će biti potrebna veća podrška da porazi Ruse.

Ledvidž je naglasio važnost ponovnog naoružavanja Ukrajine zapadnim lovcima, bilo američkim F-16 ili švedskim Saab Gripen. Ovi borbeni avioni bi mogli da naprave razliku između okončanja rata ili produženja sukoba, rekao je Ledvidž.

(MONDO/Al Džazira)