Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili i još četiri osobe privedene su u petak popodne zbog sumnje za korupciju i pranje novca, u slučaju koji belgijski mediji povezuju sa nezakonitim lobiranjem predstavnika države Katar u Briselu.

Grčka evroposlanica iz grupe socijalista i demokrata (S&D) tako se našla u centru skandala koji potresa jedino telo EU čiji se predstavnici biraju direktno. Poslanici S&D-a su u petak brzo objavili da je Kaili suspendovana iz članstva zbog istrage o njoj, dok ju je njena matična partija, Panhelenski socijalistički pokret Grčke (PASOK), odmah izbacila.

Belgijska policija je u petak ujutro započela racije i pretrese kancelarija u Briselu, u kojima je zaplenjeno čak 600.000 evra u gotovini, a istražitelji su zaplenili i računare, mobilne telefone i memorijske kartice.

"Savezna policija je izvršila 16 pretresa na 14 lokacija u Briselu. Ove pretrage su sprovedene u okviru široke istrage o navodnim radnjama udruživanja sa kriminalnom organizacijom, korupciji i pranju novca", navodi se u saopštenju belgijskih vlasti.

Prema izjavama federalnog tužilaštva, istražitelji "sumnjaju da je jedna zalivska država pokušala da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta". Predstavnici te zemlje, za koju belgijski Le Soir tvrdi da je Katar, "isplaćivali su značajne sume novca ili nudili vredne poklone osobama koje su zauzimale značajne političke ili strateške funkcije u Evropskom parlamentu”.

Le Soir navodi da je pored Kaile, bivšeg italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu Pjer-Antonija Pancerija , takođe iz kluba S&D, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luka Visentini, neimenovani šef neprofitne organizacije uhapšeni su i parlamentarni pomoćnik belgijske evroposlanice Mari Arena . Svi uhapšeni, osim Kaile, su državljani Italije, izuzetno aktivni u neprofitnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Pored petorice uhapšenih, istragom je obuhvaćeno još nekoliko poslaničkih pomoćnika povezanih sa klubom poslanika S&D, kao i najmanje jedan povezan sa Evropskom narodnom partijom (EPP). Pretresi su obavljeni i u kućama dva savetnika i jednog zvaničnika Evropskog parlamenta.

Eva Kaili je jedna od 14 potpredsednica Evropskog parlamenta, od kojih je pet iz grupe predstavnika S&D. Kaili, rođen 1978. godine, postao je član omladine PASOK-a u srednjoj školi, sa 14 godina, a sa 24 godine postao je najmlađi član Gradskog veća Soluna.

Od 2003. do 2007. radila je i postala poznata kao voditeljka vesti na grčkom televizijskom kanalu Mega. Televiziju je napustila kada je izabrana za poslanika u grčkom parlamentu, gde je izabrana na dva uzastopna izbora.

Od 2014. godine je članica Evropskog parlamenta, gde je bila izuzetno aktivna u nizu oblasti - bila je prva žena na čelu Radne grupe za budućnost nauke i tehnologije (STOA), rukovodilac Centra za veštačku inteligenciju (C4AI), šef Radne grupe za inovacionu strategiju informacionih i telekomunikacionih tehnologija i šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Parlamentarnom skupštinom NATO-a. U EP je bila jedan od vodećih promotera novih digitalnih tehnologija, od veštačke inteligencije do blokčejna.

Kao potpredsjednik parlamenta pod predsjednikom Robertom Metsolijem , izabranom u januaru ove godine, pored postojećih rukovodećih pozicija u dvije radne grupe, Kaili je dobio i niz drugih odgovornih dužnosti, kao što je zamjenik predsjednika za kontakte sa evropskim poslovna udruženja, za odnose sa UN i STO i za odnose sa Bliskim istokom.

Ovo poslednje je verovatno bilo presudno za interese Katara, ako se optužbe belgijskog tužioca pokažu tačnim. Nakon Kailinog hapšenja, jedan broj njenih kolega požurio je da istakne da je grčka potpredsednica EP ove godine u nekoliko navrata otvoreno hvalila Katar kao zemlju koja svojim reformama u oblasti radnih prava služi kao primer ostatku arapskog sveta. .

"Oni su se posvetili viziji, po sopstvenom izboru, i otvorili se svetu", rekao je Kaili u EP pre početka Svetskog prvenstva. "Uprkos tome, neki ovde i dalje pozivaju na diskriminaciju prema njima. Oni se ponašaju nasilno prema njima i optužuju sve koji s njima razgovaraju da su korumpirani", rekao je Kaili.

"Ali oni i dalje kupuju svoj gas, njihove kompanije ionako zarađuju milijarde sa njima“.

Kaili je pohvalio Katar i istakao da je ova zemlja pomogla EU u tenzijama sa Turskom, a takođe je pomogla da se spasu aktivistkinje i žene iz Avganistana nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji.

Katar se uoči Svetskog prvenstva našao na udaru kritika brojnih međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog nehumanih uslova rada kojima su strani radnici izloženi u toj zemlji, kao i razornog tretmana manjina, sa posebnim akcentom na žene. i LGBT osobe.

U rezoluciji usvojenoj u novembru ove godine, Evropski parlament je osudio Katar zbog smrti hiljada stranih radnika tokom priprema za Svetsko prvenstvo i pozvao tu zemlju da primeni sopstvene zakone koji zabranjuju mučenje i zlostavljanje.

Klub predstavnika S&D-a izdao je u subotu saopštenje u kojem je istakao da je grupa "užasnuta optužbama za korupciju u evropskim institucijama" i da će u potpunosti sarađivati sa istražnim organima. Grupa je takođe pozvala na odlaganje rada na svim dokumentima i plenarnim glasanjima koji se tiču zemalja Persijskog zaliva, "posebno onih koji se tiču liberalizacije viznog režima i planiranih poseta".

Za Transparency International (TI), najnoviji slučaj nije izolovan incident. Međunarodna organizacija je u subotu istakla da je Evropski parlament, višedecenijskim radom, „dopustio da se razvije kultura nedodirljivosti”, u okviru koje većina poslanika podržava vladajuću Kancelariju parlamenta da blokira svaki pokušaj da se unapredi transparentnost rada i ličnu odgovornost poslanika.

(MONDO)