Eksplozije su se čule u centru ukrajinske prestonice Kijeva rano u sredu, rekao je gradonačelnik. Vitalij Kličko je rekao da su eksplozije potresle centralni okrug Ševčenkovski i da su hitne službe poslate. Sistemi protivvazdušne odbrane su podignuti i spremni, kaže guverner Kijeva Aleksij Kuleba.

Reporteri BBC-a čuli su glasne eksplozije ubrzo nakon što se oglasila sirena za vazdušni napad. Rusija je više puta gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu od oktobra raketama i bespilotnim letelicama.

Kličko je kasnije rekao da je protivvazdušna odbrana u sredu rano oborila 10 bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed. Gradska vojna uprava saopštila je da je fragment drona pogodio dve administrativne zgrade u centru grada. Za sada nema detalja o žrtvama.

Ukrajina je optužila Iran da isporučuje Rusiju bespilotnim letelicama "kamikaze" koje su korišćene u smrtonosnim napadima 17. oktobra, što je Teheran prvobitno negirao. Iran je kasnije priznao da je Moskvi poslao ograničen broj dronova "mnogo meseci" pre rata.

U odgovoru na to, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je to laž i da se koristi mnogo više iranskih dronova. Guverner Kijeva Kuleba je rekao: "Protivvazdušni odbrambeni sistem funkcioniše. Sada je važno ostati u skloništima i sigurnim mestima. Rusija nastavlja energetski teror protiv naše zemlje. Ali mi svakodnevno postajemo sve jači“.

(MONDO)