Bivši šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin, koji je juče povređen u ukrajinskom granatiranju Donjecka, ranije je pozivao na "oslobađanje srpskih ratnih zločinaca i pretio Crnoj Gori vojnim napadom." Njegov savetnik je potvrdio da je Rogozin u napadu zadobio povredu leđa i da je prebačen u bolnicu, ali da mu život nije životno ugrožen.

Rogozin je početkom juna "zapretio Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori" da bi Rusija mogla da ih gađa balističkim raketama, nakon što su te tri istočnoevropske zemlje zabranile prelet aviona kojim je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo da stigne u Beograd.

Nekoliko dana nakon toga rekao je da se nada da će "osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti oslobođeni." "Dva heroja bratskog srpskog naroda i dvojica mojih prijatelja. Od 1994. do 1996. često smo se sretali. O tome ću vam jednog dana detaljno pričati", napisao je Rogozin na Tviteru.

"Nadam se da će biti izvedeni iz haških tamnica, gde već dugi niz godina pokušavaju da ih osude za tuđe zločine koje su inspirisale SAD i njeni pomagači. Srbi u Bosni i srpski narod u celini ostaju verni tradiciji našeg viševekovnog prijateljstva. Nadam se da će Crnogorci zbaciti izdajnike sa vlasti i vratiti se našim porodicama. Samo sloga će spasiti Srbe", dodao je on.

Smenjen u julu

Rogozin je smenjen sa mesta šefa ruske svemirske agencije sredinom jula. Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je Jurija Borisova, bivšeg zamenika premijera i zamenika ministra odbrane, na čelo Roskosmosa.

Posle imenovanja novog šefa agencije, portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je agenciji TASS da će Rogozin biti imenovan na novu funkciju "kada za to dođe vreme". Peskov nije dao nikakve dodatne informacije o Rogozinovoj smeni, ali je naglasio da Rogozin ne napušta Roskosmos jer je Kremlj nezadovoljan njegovim radom.

(MONDO)