Mondo portal objavio je 30. decembra 2022. godine članak pod nazivom "KAKO JE PAO ENDRU TEJT, EVO ŠTA JE POLICIJI ODALO LOKACIJU: Specijalci upali u vilu, KUTIJA SA PICOM ga skupo koštala", međutim analizom je utvrđeno da Tejt nije uhapšen zbog kutije pice i Grete.

Šta se zapravo desilo

Endru Tejt je s još nekoliko lica uhapšen u Rumuniji, gde mu je 30.12.2022. godine određen pritvor zbog sumnje u umešanost u trgovinu ljudima, silovanje i organizovanje kriminalne grupe.

Ubrzo po objavi ove vesti na društvenim mrežama pojavili su se navodi kako je kutija pizze sa snimka koji je objavio dva dana ranije dovela do otkrivanja lokacije i hapšenja.

U analizi objavljenoj 6.1.2023. godine AFP navodi kako je takve teorije, prema kojima su kutije pizze možda dovele do hapšenja, na Twitteru zagovarala profesorica s Harvarda, kao i američki mediji.

Činjenica je da su istražni organi u Rumuniji već znali gde se Tejt nalazi, što su potvrdili u izjavi za AFP.

Uprava za istragu organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT), rumunski tužilac za borbu protiv mafije koji istražuje krivična dela trgovine ljudima, rekao je da je teorija pogrešna.

“To nije povezano”, rekla je portparolka Ramona Bolla za AFP 30. decembra.
“Da bismo utvrdili da li je osoba u zemlji ili ne, koristimo niz sredstava. Činjenica da je on te večeri objavio video na kojem se vidi kutija Jerry's pizze samo bi nam potvrdila ono što smo već znali."
Dodala je da su nalozi za pretres već bili na snazi ​​kada je Tejt objavio snimak.

AFP u istoj analizi navodi i kako je tweet koji je Greta Thunberg objavila 30.12.2022. nakon što je Tejt uhapšen s porukom “evo šta se desi kad ne reciklirate kutije od pizze” samo šala. Takođe, u analizi se ističe da je sam Tejt objavljivao na tviteru da se nalazi u Rumuniji.

Portparol Grete Thunberg rekao je za AFP da je tvit aktivistkinje o recikliranju kutija za pizzu bio “šala” i da ona “nije bila u kontaktu s rumunskim vlastima”.
Snimak takođe nije bio prvi pokazatelj da je Tejt u Rumuniji. 25. decembra tvitovao je snimak planinskog pejzaža s natpisom “Rumunija”. Koristeći geolokacijske tehnike, AFP je otkrio da je video snimljen iznad puta Transfagarasan u Rumuniji.

Tejt se u tviru objavljenom 28.12.2022. obratio Greti, tražeći od nje e-mali adresu kako bi joj poslao detaljnu listu svojih automobila i njihove enormne potrošnje, na što mu je ona istog dana šaljivo odgovorila da je može kontaktirati na adresu “smalldickenergy@getalife.com”.

Videosnimak na kojem se vide kutije pizze Tejt je objavio kao odgovor na Gretinu šalu. Nakon što je uhapšen, Greta je objavila već pomenuti tvit, budući da je Tejt u snimku naglasio da su kartonske kutije za pizzu od nerecikliranog materijala.

Dakle, sve dostupne činjenice te izjava portparolke Uprave za istragu organizovanog kriminala i terorizma u Rumuniji ukazuju na to da je Tejt uhapšen nakon niza istražnih radnji i da kutije pizze sa snimka nisu imale nikakvog uticaja na to da on bude pronađen.

(Mondo)