Davlat Kan (25) iz Pakistana osuđen je u maju ove godine na doživotan zatvor zbog silovanja mlade gluve žene. Pre nekoliko dana pušten je na slobodu jer je pristao da je oženi. Žrtva je nakon silovanja ostala trudna i rodila dete. 

Ovakva odluka suda izazvala je veliki bes kod javnosti. Dogovor između silovatelja i žrtve postignut je nakon intervencije veća starešina. "Stranke su se dogovorile uz pomoć rodbine i starijih članova porodice, što je u najboljem interesu obe stranke. Kompromis je postignut u najboljem interesu deteta i njegove majke", piše u odluci suda.

Grupe za ljudska prava i aktivisti besni su zbog odluke i navode da ona legitimizuje seksualno nasilje nad ženama u Pakistanu. Napominju da se većina ovakvih napada ni ne prijavljuje. Dodaju da se i prijavljena silovanja teško procesuiraju i da je stopa osuda za silovanje u Pakistanu manja od tri odsto, piše Guardian.

Tahira Abdulah, pakistanska aktivistkinja za ljudska prava, istakla je da je veoma besna zbog puštanja silovatelja na slobodu naročito jer je devojka sa invaliditetom bila primorana da se uda za svog napadača. "Pakistanski zakoni o silovanju moraju se izmeniti kako bi se silovanje promenilo iz privatnog zločina protiv osobe u zločin protiv države, pri čemu bi država trebalo da postane zaštitnik silovane žene. Tada bi država trebalo da procesuira slučaj kako bi se sprečio bilo kakav oblik kompromisa, finansijska nagodba ili oprost. Silovane žene u Pakistanu doživljavaju nepravdu", kazala je Abdulah.

Advokat za ljudska prava Usama Malik takođe se pobunio protiv ovakve odluke suda. Istakao je da je ona loša i objasnio da je uvažavanjem žalbe silovanje priznato kao neuračunljivo krivično delo. "Prihvaćena je kompromisna odluka lokalnog plemenskog veća koje se sastoji samo od muškaraca. Sud nije samo dao prednost odluci starešina nad onom prvostepenog suda nego i prednost nad zakonima i ustavom Pakistana. Dok su pakistanski zakoni o zaštiti žena poboljšani tokom poslednje dve decenije, način razmišljanja sudija koji primenjuju te zakone ostaje srednjovekovni. Ova odluka nije samo šamar ženama širom zemlje već i osobama sa invaliditetom. Odluka šalje poruku da se njihova tela mogu kupiti za određenu cenu", rekao je advokat.

(MONDO)