Stranci koji žive u Nemačkoj više neće morati da se odriču pasoša da bi dobili nemačko državljanstvo i mogu da podnesu zahtev nakon samo pet godina boravka u zemlji prema novim pravilima koje je izradilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nacrt dokumenta, do kojeg je došla nemačka novinska agencija dpa, prosleđen je u petak ostalim granama vlasti. U koalicionom sporazumu, vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca pristala je da uvede "savremeni zakon o državljanstvu" 2021. godine.

Drugi aspekti reforme uključuju ublažavanje uslova za nemački jezik za određene grupe i ukidanje ispita za državljanstvo za starije od 67 godina. Trenutno stranci moraju da žive u Nemačkoj do osam godina pre nego što mogu da podnesu zahtev za državljanstvo.

Prema pomenutom nacrtu, skraćeni period od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati pokažu da su dobro integrisani, na primer odličnim uspehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Deca rođena u Nemačkoj čiji su roditelji stranci moći će da imaju dvojno državljanstvo. Promene su deo sveobuhvatne reforme nemačke politike migracija i integracije koju sprovodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske partije.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva pri dobijanju nemačkog smatra se najvećom preprekom za povećan upis stranaca, koji već duže vreme žive u Nemačkoj, u registar nemačkih državljana. Građani Evropske unije mogu zadržati staro državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša.

(MONDO)