METRO Cash & Carry Srbija deo je vodeće međunarodne METRO AG veleprodajne kompanije, specijalizovane za profesionalne potrebe hotela, restorana i ugostitelja, kao i samostalnih trgovaca. METRO AG posluje u 34 zemlje i zapošljava više od 97.000 ljudi širom sveta.

Na tržištu Srbije posluje od 2005. godine, a poseduje radnje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Šapcu, Novom Sadu i PalićuMETRO u Srbiji zapošljava više od 1000 ljudi u oblastima nabavke, prodaje, logistike, odnosa sa kupcima, komercijale i dostave robe. 

METRO AG je nemačka multinacionalna kompanija sa sedištem u Dizeldorfu koja posluje samo u prodavnicama za gotovinsko i komercijalno članstvo prvenstveno pod brendom METRO. Do 2020. godine bio je aktivan i u opštoj maloprodaji preko Real divizije, koja je prodata konzorcijumu investitora.

Sve je počelo pre pola veka

Legenda privrednog života Nemačke i osnivač trgovinske imperije METRO je Oto Bajshajm koji je 18. februara 2013. u 89 godini izvršio samoubistvo. Ideju za trgovinu samoposluživanja Bajshajm je 'doneo' početkom 1960. godine iz Amerike i trgovinska varijanta Cash & Carry dovela je do smanjenja troškova rada, pa je tako METRO postao sinonim za niske cene.

Bajshajm, koji je pola veka proveo sa suprugom Inge, preminulom 1999. godine, izvršio je samoubistvo, zbog, kako su tada preneli mediji, beznadežnog zdravstvenog stanja i sahranjen je u grobnici pored svoje supruge.

Njegova uloga kao vojnika u Drugom svetskom ratu je, prema nemačkim medijima, bila sporna. Bajshajm je sa 17 godina dospeo u vojsku i bio u jednoj oklopnoj diviziji Hitlerovih zloglasnih SS jedinica.

Posle rata je došao period učinja, zaposlenja i napredovanja, a 1964. godine sudbonosna odluka. Sa, kako podsećaju njegovi poznavaoci, pozajmljenim novcem osnovao je METRO, postao njegov vlasnik, zatim su njegov privredni i životni put obeležile decenije uspeha, koji je okončan 2013. godine tačkom na 65 milijardi evra godišnjeg obrta.

Kao jedan od 20 najbogatijih Nemaca u to vreme, Bajshajm je tada iza sebe ostavio imovinu, procenjenu na 4,8 milijardi evra. Ovaj moćni privrednik godinama je bio milionski donator mnogih univerziteta, škola, muzeja, sportskih udruženja, bio je moćan i poznat i imao prebivališta u celom svetu - u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Americi...

Bajshajm, rođen 1924. godine i odrastao u siromašnim uslovima, znao je, kažu njegovi savremenici, da ponekad na velikim skupštinama METROA prisustvuje ''inkognito'', pod imenom ''Miler''.

(MONDO)