• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVLAČI SE IZ PRODAJE POZNATI ČIPS - NEMA GA VIŠE NI U METROU! Pronađena kancerogena materija u prevelikoj količini!

Autor Uroš Matejić

Proizvođač čipsa je Kanaan d.o.o. iz Donjeg Miholjca, a na tržište ga stavlja METRO CASH & CARRY d.o.o. iz Zagreba.

 Screenshot_2.jpg Izvor: Youtube/METRO Srbija/Screenshot/Shuterstock

Zbog povećane količine akrilamida u Hrvatskoj se s polica povlači Aro čips paprika od 300 grama. "Opoziva se Aro čips paprika od 300 grama, s rokom najbolje upotrebiti do 30. aprila 2023, zbog povećane količine akrilamida", izvestio je u utorak Državni inspektorat Republike Hrvatske, prenosi Jutarnji.hr.

Proizvođač čipsa je Kanaan d.o.o. iz Donjeg Miholjca, a na tržište ga stavlja METRO CASH & CARRY d.o.o. iz Zagreba. Čips je LOT broja: 5745 i EAN koda: 3856024703703.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 o utvrđivanju opštih načela i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom Komisije (EU) 2017/2158 o uspostavi mera za ublažavanje učinaka i nivoa referentnih vrednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

Izvor: Screenshot

Šta je akrilamid

Akrilamid je jedinjenje koje se nalazi i u hrani i to ne u svežoj, već samo može nastati prilikom obrade hrane na temperaturama iznad 120 stepeni Celzijusa i pri niskoj vlažnosti. Ovo podrazumeva prženje, pečenje u ulju ili standardno u rerni. Manje šanse za pojavu akrilamida imaju kuvanje, parenje i spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, piše inexall. Duže vreme i viša temperatura povećavaju količinu formiranog akrilamida.

Godine 2002. u Švedskoj je ovo jedinjenje detaljnije istraženo i detektovano u određenim namirnicama, a posle ovog skrenuta je pažnja javnosti. Posebno zabrinjavajuća su istraživanja koja povezuju akrilamid sa pojavom nekih oblika raka. U organizmu se akrilamid konvertuje u glicidamid koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.

Akrilamid je proizvod termičke obrade hrane i činjenica je da ga treba smanjiti. On se stvara i u domaćinstvu prilikom prženja i pečenja hrane, a ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu. Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos.

Akrilamid u hrani je javni zdravstveni problem, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) još 2015. godine, vodeći se rezultatima studija koje su sprovedene na životinjama, upozorivši da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod ljudi u svim starosnim grupama. Dana 11. aprila 2018. stupila je na snagu uredba koja je ograničila akrilamid u hrani u EU.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dobro je znati

Prvo nisam znao da je Metro Hrvatska firma, poslednji put tu sam kupovao pre 10 godina, sve akcije su bile par dinara, najviše 5% i to je skroz neisplativo za kupce, jer druge firme daju često po 50% akcije a drugo te njihove robne marke Aro, Dobro, K plus i slično su toliko krš da ih ne bi uzeo besplatno, a tek da ne pominjem prepakivanje rokova trajanja. Što se čipsa tiče obožavam ga ali ga ne kupujem baš jer je najviše kancirogen inače, taj otrov košta previše, kg oko hiljadu dinara, dok je onaj kvalitetniji i manje otrovan Pringles 500 dinara ono pakovanje od 150 grama, znači kilo 30 €, dok je kilo krompira 50 do 100 dinara

qq

@Dobro je znati Pa Pringles je najveci otrov tu, samo sto ga vidis u americkim filmovima i serijama pa je zato cena naduvana. Marketing kosta, a ne krompir.

special image