Bivši komandant ruske paravojne grupe Vagner zatražio je azil u Norveškoj nakon što je dezertirao. Andrej Medvedev (26) je prošlog petka prešao granicu sa Norveškom, gde su ga priveli graničari. On se trenutno nalazi u oblasti Osla gde se suočava sa optužbama za ilegalan ulazak u Norvešku, rekao je za BBC njegov advokat Brinjulf Risnes.

Gospodin Risnes je rekao da je njegov klijent napustio Vagner nakon što je bio svedok ratnih zločina u Ukrajini. Norveška granična straža potvrdila je za BBC da je jedan Rus priveden nakon što je prešao 198 km duge granice zemlje sa Rusijom, ali je rekla da ne može dalje da komentariše iz "iz razloga bezbednosti i privatnosti”.

Tarjei Sirma-Telefsen, šef policije u norveškoj regiji Finmark, rekao je da je jednog muškarca privela granična patrola i rekao da je zatražio azil. Ali ruska grupa za ljudska prava Gulagu, koja je pomogla Medvedevu da napusti Rusiju, potvrdila je njegov identitet. Veruje se da je njegov bekstvo prvi poznati slučaj da je jedan od vojnika grupe prebegao na Zapad.

Osnivač Gulagua Vladimir Osečkin rekao je za BBC da se Medvedev pridružio paravojnoj grupi Vagner u julu 2022. na osnovu četvoromesečnog ugovora, ali da je dezertirao nakon što je bio svedok brojnih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina dok je služio u Ukrajini.

On je rekao da je gospodin Medvedev bivši vojnik ruske vojske i da je kasnije odležao u zatvoru između 2017. i 2018. pre nego što se pridružio Vagner grupi. On je stavljen na čelo Vagner divizije u Ukrajini, gde mu je plaćenička grupa snabdevala oko 30-40 vojnika svake nedelje, rekao je Osečkin.

U snimku koji je Gulagu postavio na svoje kanale društvenih medija, Medvedev je rekao da je pobegao iz Ukrajine u novembru nakon što je obavešten da grupa namerava da mu produži ugovor na neodređeno vreme.

(MONDO)