Evropska komisija upozorila je izvršnog direktora TikTok-a Shou Zi Chev da kompanija mora odmah da počne da se pridržava pravila EU ili će se suočiti sa sankcijama. "Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezopasnih opcija korisnici mogu da pristupe štetnom, a ponekad čak i po život opasnom sadržaju za samo nekoliko sekundi", rekao je komesar Komisije Tijeri Breton nakon razgovora sa Čuom. On je dodao da je zabrinut i zbog optužbi da se špijuniraju novinari i da se lični podaci šalju van Evrope.

TikTok se suočio sa brojnim problemima tokom svog brzog uspona na rivalske društvene platforme u vlasništvu Meta i YouTube-a, uglavnom vezanih uz sigurnost i dobrobit svojih mnogobrojnih maloletnih korisnika.

TikTok je dugo bio meta kritika

Onlajn platforma TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bitedance, dugo je bila predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Takođe, postoji bojazan da bi kineska država mogla da ima pristup podacima na TikToku, što platforma negira.

"Nećemo oklevati da uvedemo sve moguće sankcije ukoliko kontrole ne pokažu punu usklađenost", dodao je Breton, podsećajući na Evropski zakon o digitalnim uslugama, koji će od 1. septembra ove godine smatrati velike platforme odgovornim za kršenje pravila. Novi zakon EU dozvoljava i zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponovljenih ozbiljnih kršenja pravila koja ugrožavaju život ljudi ili njihovu bezbednost.

(MONDO)