Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju muškaraca prošlog septembra, Rus Adam Kalinjin je u roku od nedelju dana odlučio da je najbolje da se preseli u šumu. Njegovo ime zapravo nije Adam Kalinjin, ali je to ime i prezime odabrao za intervju za Bi-Bi-Si.

Ovaj informatičar je od početka bio protiv rata, a zbog plakata "Ne u rat", koji je zalepio na zid svoje stambene zgrade, završio je u pritvoru na dve nedelje i morao je da plati kaznu.

Četiri meseca živi u šatoru

Međutim, Adam nije među stotinama hiljada Rusa koji su napustili svoju zemlju. "Odlazak bi bio težak, to bi bio korak van moje zone komfora. Ni ovde nije baš udobno, ali u svakom slučaju... Psihički bi mi bilo veoma teško da odem", rekao je Rus za Bi-Bi-Si.  Adam je odlučio da ode u šumu, pa se oprostio od supruge i podigao šator u kome živi već skoro četiri meseca. Koristi antenu pričvršćenu za drvo i solarne panele za pristup Internetu. Rus je izdržao temperature do -11 stepeni Celzijusa i živi od zaliha hrane koju mu supruga redovno donosi.

Rus kaže da je život u divljini najbolji način da se izbegne poziv. Ako vlasti ne mogu da mu uruče poziv, onda ga ne mogu da ga nateraju da ide u rat. "Ne mogu ništa da urade ako ne mogu da me fizički uzmu za ruku i odvedu u kancelariju za mobilizaciju. Ova odbrana ne uspeva 99 odsto", rekao je on za Bi-Bi-Si. Na neki način, Adam nastavlja sa svojim životom – i dalje radi osam sati dnevno na istom poslu kao informatičar, iako tokom zime nema dovoljno solarne energije za ceo dan. Zato nadoknađuje sate vikendom.

Neki od njegovih kolega su sada u Kazahstanu i takođe su napustili Rusiju nakon što je počela mobilizacija. Rus sa njima komunicira bez problema jer je njegova internet veza preko dalekometne antene pričvršćene za drvo dovoljno pouzdana. Adamu nije prvi put u šatoru i u pustinji. Većinu svog poslednjeg odmora proveo je kampujući u južnoj Rusiji sa suprugom. Zbog toga nije imao velikih problema pri prelasku u šumu i imao je veliki deo neophodne opreme.

(MONDO)