• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSIJA JE ČUVAR TRADICIONALNIH VREDNOSTI! PUTIN SE SPREMA ZA IZBORE: Ovo su poruke koje ću mu doneti moć

Autor Sara Gajić

Vladimir Putin se sprema za nove izbore u 2024. godini.

 Putin se sprema za izbore 2024 Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Osoblje političkog bloka Putinove predsedničke administracije formulisalo je preliminarne "ideološke smernice” za predsedničku kampanju 2024. godine. O tome koje ideje Kremlj planira da promoviše pred izbore, potčinjeni zamenika šefa predsedničke administracije Sergeja Kirijenka govorili su početkom marta na "zatvorenom seminaru“ za zaposlene u drugim odeljenjima Kremlja, kao i regionalne zvaničnike i političke "tehnolozi", rekla su za Meduzu dva izvora koja su učestvovala na tom "seminaru".

Na njemu je dogovoreno da se predizborna kampanja predsednika Vladimira Putina gradi oko "ideologije konzervativizma”, što ne čudi ako se zna kakve stavove Putin promoviše u svojim javnim nastupima od početka rata u Ukrajini.

"Čuvar tradicije"

Prema zamisli predsedničke administracije, on će na sledećim izborima biti pozicioniran pre svega kao "čuvar tradicionalnih vrednosti“. Osim toga, ideolozi Kremlja nameravaju da se oslone na retoriku o "moralnoj superiornosti“ Rusije nad drugim zemljama. Podsetimo, Putin je u svojim javnim izjavama više puta optuživao "kolektivni Zapad“ za rasplamsavanje rata u Ukrajini i "kolonijalnu politiku“ prema drugim zemljama.

Meduzin izvor blizak Kremlju primetio je da je "konzervativna izolacionistička ideologija” za novu predsedničku kampanju "počela da se razrađuje” još pre početka rata, krajem 2021. godine. Predsednička administracija je tada smatrala da tema "antizapadnog konzervativizma” treba postepeno da zameni promociju ideja „ruskog sveta” u retorici zvaničnika i propagandista.

Tada je planirano da se biračima proda imidž Rusije kao "države za sebe“, koja čuva tradicije i relativno malo komunicira sa spoljnim svetom. Temu "ruskog sveta“, koji navodno uključuje mnoge zemlje bivšeg SSSR-a, treba zameniti konceptom samodovoljne ruske "države po sebi“.

Prema izvorima Meduze, jedan od ideoloških temelja kampanje biće projekat tzv. "ruski DNK“. Politički blok Kremlja posebno je angažovan na promovisanju "ruskog pogleda na svet“.

Istorijske vrednosti

Šta je to "ruski pogled na svet“, politički "arhitekata“ projekta ne objašnjavaju ni jasno ni otvoreno. Međutim, sudeći po jednom članku koji govori o "DNK Rusije“, reč je o nekim "vrednosnim konstantama“ koje su bile „inherentne“ Rusiji kroz njenu istoriju. Među tim "konstantama“ su "zajednica, osećaj dužnosti i sveobuhvatni ciljevi, egzistencijalna stabilnost i prioritet nematerijalnog nad komercijalnim“. Dakle, svojevrsna ruska "duhovna obnova“.

Pored toga, u članku koji su potpisala dvojica stratega Putinove izborne kampanje navodi se da su za Rusiju „osnovne vrednosti ljubav prema porodici, jedinstvo naroda, poštovanje reda u državi“. Autori su sigurni da sada "naša potrošnja i naša industrija nisu ugroženi; bio je ugrožen sam identitet Rusa, sam ruski pogled na svet“.

Na "zatvorenom seminaru” prisutnima je rečeno da neće biti problema sa rezultatima predsedničkih izbora – uostalom, u Rusiji navodno raste konzervativizam. U štabu političkog bloka učesnicima nisu objasnili na kojim podacima zasnivaju ovu tvrdnju - nema pouzdanih socioloških podataka koji potvrđuju ovu tezu, piše Meduza.

Kako prenosi RBC, seminar je takođe procenio izglede za izbore. Prema njima, Putin bi trebalo da nadmaši sopstvene rezultate iz 2018. godine, kada je dobio 76,69% ​​glasova uz izlaznost od 67,54% (na izborima 2012. bilo je 63,6% glasova uz izlaznost od 65,34%).

Pored izbora 2024. godine, na pomenutom sastanku se razgovaralo i o razvoju pripojenih ukrajinskih teritorija, na primer – da bi tu morale da rade ruske državne kompanije. Takođe, prema dva izvora Meduze koja su bila prisutna na „seminaru“, prisustvovali su mu i predstavnici delimično priznate Abhazije i Južne Osetije.

Šef Južne Osetije Anatolij Bibilov je još u maju 2022. godine najavio "referendum“ o "prisajedinjenju“ Rusiji, ali ga je potom i sam odložio na neodređeno vreme "zbog rizika“. Prema rečima dva izvora Meduze bliskih Kremlju, ruske vlasti nisu odustale od ideje o aneksiji gruzijskih teritorija. Putinov portparol Dmitrij Peskov nije odgovorio na pitanja Meduze.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Pa malo je na vlasti 20 godina . Dajte mu jos 20 Rusi da vas nacisto dokusuri.

Ne

@Bojan No će tebe da pitaju ko će kod njih da bude na vlasti. Idi ti biraj malo svoju vlast, a ne to što ti američki ambasador odredi.

Mile

Oderi ih Putine!

special image