Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države imaju saznanja da Rusija navodno traži oružje od Severne Koreje, piše "Politiko". Poznato je da je Rusija u pregovorima sa Iranom iako je od njih već dobijala vojnu pomoć u vidu dronova, a sada se u igru navodno uključila i Severna Koreja.

Prema tvrdnjama Kirbija, Rusija navodno planira da pošalje hranu Severnoj Koreji, a da zauzvrat dobije oružje i municiju. U ovu transakciju navodno je uključen i Ashot Mkrtychev, poznati trgovac oružjem iz Slovačke.

"Zabrinuti smo zbog toga što će Severna Koreja pružiti dodatnu pomoć Rusiji i njenoj vojnoj operaciji protiv Ukrajine i imamo nove informacije da će Rusija aktivno tražiti da dobije municiju od Severne Koreje", rekao je Kirbi.

Nabavka oružja preko trgovca oružjem znači, prema rečima Dženet Jelen, sekretara Ministarstva finansija, da se Putin okreće svojim poslednjim opcijama.

"Ovakve šeme za nabavku oružja pokazuju da se Putin okreće svojim poslednjim opcijama u dobavljanju oružja poput Irana i Severne Koreje", rekla je ona.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)