Američki CNN objavio je da je imao uvid u 53 dokumenata koja su procurela iz Pentagona, za koje se čini da su napravljeni u periodu od polovine februara do početka marta, i u kojima se, između ostalog, navodi da su SAD špijunirale predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. "To nije iznenađujuće", rekao je izvor blizak Zelenskom.

Ipak, CNN navodi da su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja podataka. Američki obaveštajni izveštaj navodi da je Zelenski krajem februara "sugerisao da se napadnu ruske lokacije u ruskoj oblasti Rostov" koristeći bespilotne letelice, pošto Ukrajina nema dalekometno oružje sposobno da dobaci toliko.

Obaveštajni podatak bi mogao da opravda stav Vašingtona, koji ne želi da da Ukrajini dalekometne raketne sisteme, zbog straha da bi Kijev mogao da ih koristi za napad na rusku teritoriju, međutim, Ukrajinci su obećali da to neće učiniti. Prošle nedelje, u javnosti su procureli obaveštajni podaci Pentagona, gde se, prema pisanju stranih medija, navodno vidi da su SAD špijunirale, ne samo protivničke zemlje, već i saveznike.

(MONDO)