Vladimir Kara-Murza, otvoreni kritičar Kremlja, osuđen je na 25 godina zatvora za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritikovao ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Kara-Murza je negirao dela, a osuđen je pred moskovskim sudom i ovo je najstrožija kazna te vrste od kad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Kara-Murza je opozicioni političar koji poseduje ruske i britanske pasoše. Godinama je govorio protiv predsednika Vladimira Putina i lobirao je kod zapadnih vlada da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

U intervjuu za CNN koji je emitovan nekoliko sati pre nego što je uhapšen, Kara-Murza je naveo da Rusijom upravlja "režim ubica". U svom poslednjem govoru pred sudom prošle nedelje, Kara-Murza je uporedio svoje suđenje, koje je održano iza zatvorenih vrata, sa pokaznim suđenjima Josifu Staljinu 1930-ih i odbio je da zatraži od suda da ga oslobodi, rekavši da je stajao po strani i bio ponosan na sve što je rekao, piše Rojters.

Vladimir Kara-Murza
Profimedia 

"Zločinci bi trebalo da se pokaju za ono što su uradili. Ja sam, pak, u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Takođe znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom“, rekao je on.

(MONDO)