Ruski komandant poznat kao "Marijupoljski mesar" smenjen je sa svoje funkcije, prema informacijama koje je objavio ruski ratni izveštač. General-potpukovnik Mihail Mizincev stekao je reputaciju nemilosrdno brutalne ličnosti tokom ruske invazije na Ukrajinu. Posebno se povezuje sa brutalnim bombardovanjem južnog lučkog grada Marijupolja, koji je Moskva okupirala u maju prošle godine.

On je sada "otpušten" sa svoje funkcije, navodi se u Telegramu Aleksandra Sladkova, dopisnika državnog lista Izvesti, a prenosi Njuzvik. Mizincev je krajem septembra 2022. imenovan za zamenika ministra odbrane za logistiku, preneli su državni mediji. "Kasapin će izgraditi novu klanicu", objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Tviteru nakon objavljivanja vesti.

"Mihail Mizincev je imao zanimljivu sudbinu ove godine", napisao je Sladkov u četvrtak, opisujući komandanta kao "prijatelja". On je takođe dodao da Mizincev "nije imao direktne veze sa napadom na grad" Marijupolj. Sladkov je u naknadnom saopštenju naveo da će Aleksej Kuzmenkov, koji se navodi kao šef Nacionalne garde Rusije, zameniti Mizinceva u poslovima logistike. Vest o smenjivanju Mizinceva objavio je i ruski vojni bloger VarGonzo na svom Telegram kanalu. Pre nego što je preuzeo funkciju u Ministarstvu odbrane, Mizincev je od decembra 2014. bio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom. Britanska vlada ga je 31. marta 2022. sankcionisala zbog njegovih brutalnih akcija u Siriji i Ukrajini.

"Mizincev je šef Komandnog i kontrolnog centra nacionalne odbrane, gde se planiraju i kontrolišu sve ruske vojne operacije širom sveta", saopštila je tada britanska vlada. Dalje se navodi da je Mizincev poznat po granatiranju civilnih ciljeva u Alepu tokom 2015. i 2016. godine, a potom i u Marijupolju, "gde se nastavljaju zločini nad ukrajinskim narodom".

Mizincev je rođen 1962. godine, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass koju podržava Kremlj, a diplomirao je na vojnoj školi Kalinjin Suvorov 1980. godine. Još u aprilu 2022, Mizincev je bio malo poznata ličnost čiji je rad uglavnom bio ograničen na "efikasne administrativne" uloge u ruskoj vojsci, objavio je tada Vašington post.

U prvim mesecima invazije na Ukrajinu, grad Marijupolj je pretrpeo teško bombardovanje i brojne fatalne udare velikih razmera sa ogromnim brojem žrtava, poput napada na pozorište gde su se stotine ljudi sklonile u opkoljeni grad, koji je bio u velikoj meri sravnjen sa zemljom. Prema tadašnjim procenama, u bombardovanju pozorišta poginulo je oko 300 ljudi.

(MONDO)