Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojoj vladi da se angažuje na osnivanju muzeja posvećenog ofanzivi u Ukrajini, saopštio je Kremlj. "Obezbediti osnivanje muzeja (pokrajinskih, gradskih i obrazovnih) posvećenih događajima specijalne vojne operacije i dostignućima njihovih učesnika", navodi se u dokumentu koji se danas pojavio na sajtu Kremlja.

Specijalna vojna operacija je termin kojim Rusija naziva svoju invaziju na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022. godine. Putin je takođe naredio da se razmotri koji predmeti u vezi sa specijalnom vojnom operacijom treba da budu izloženi u ovim muzejima. "Vlada treba dalje da razmotri kako da u obrazovnom sistemu uključi poglavlje o specijalnim vojnim operacijama u predmet istorije", objavio je Kremlj Putinovu naredbu.

Od početka invazije na Ukrajinu, Rusija je donela niz represivnih zakona čiji je cilj da ućutka svaki glas kritike i kazni autore tekstova koji "diskredituju" rusku vojsku. Primenom tog zakona više osoba, protivnika režima ili nepoznatih građana, osuđeno je na dugogodišnje zatvorske kazne.

Nebrojeni muzeji, izložbe i spomenici posvećeni su uspesima ruske vojske, uključujući i one tokom Drugog svetskog rata.

(MONDO)