Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj izjavio je danas da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 već počela u nekoliko zemalja, navodeći među njima Poljsku.

Kako je javio dopisnik ukrajinske agencije Unian, Borelj je, pred sastanak ministara odbrane EU, rekao da mu je drago što je obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 konačno počela u nekoliko zemalja.

"Za to će biti potrebno vreme, ali što pre to bolje", rekao je Borelj. Visoki predstavnik EU je dodao da su vrata otvorena da Ukrajini budu obezbeđeni avioni F-16.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden dao je zeleno svetlo drugim savezničkim zemljama da Ukrajini isporuče borbene avione američke proizvodnje koje Kijev dugo traži. Bajden je izjavio je da je dobio uveravanje od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da borbeni avioni F-16 koji će biti isporučeni Kijevu neće napasti rusku teritoriju.

F-16 (Fighting Falcon) je laki borbeni avion koji je prvobitno dizajniran još 70-ih godina prošlog veka, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). Prvi put je upotrebljen 1979. godine, a američke vazduhoplovne snage su ga uveliko koristile u oba rata u Iraku i u Afganistanu.

(MONDO)