Vagnerova grupa optužena je za podsticanje anarhije na ruskim linijama fronta nakon što je ruski vojni komandant tvrdio da su plaćenici Jevgenija Prigožina kidnapovali i mučili njegove vojnike tokom bitke kod Bahmuta. Na snimku objavljenom na internetu, potpukovnik Roman Venevitin je takođe optužio Vagnerove vojnike za krađu oružja, prisiljavanje mobilisanih vojnika da potpišu ugovore sa Vagnerom i pokušaj da iznude oružje od ruskog Ministarstva odbrane u zamenu za oslobađanje kidnapovanih vojnika piše Gardijan.

Prigožin je objavio snimak na kojem njegovi plaćenici ispituju vojnog komandanta

Okolnosti otmice i naknadne optužbe Venevitina, koji je sebe opisao kao "već bivšeg komandanta" ruske 72. samostalne motorizovane brigade, ostaju nejasne. Ne zna se gde se trenutno nalazi i nejasno je da li su novi komentari, kao i prethodni, objavljeni pod prinudom. Nije rekao zašto je dobio otkaz.

Venevitinova otmica, za koju se saznalo kada je Prigožin objavio snimak na kojem njegovi vojnici ispituju aktivnog vojnog komandanta, pokazala je da su sukobi unutar ruskih redova prerasli u fizičke obračune i racije. Ako su tačni, tvrdnje bi mogle da baci novo svetlo na ozbiljnost sukoba između Prigožina i ruske vojske, koju tajkun povezan sa Kremljom optužuje da je svojim plaćenicima lišio municije i namerno pucao na svoje borce tokom borbi sa ukrajinskim snagama u gradu. od Bahmuta.

"Tenzije sa Vagnerovcima za mene i moju brigadu su počele od prvih dana našeg prebacivanja u pravcu Bahmuta. To nije bilo samo zbog izazivanja sukoba sa našim borcima svojim drskim ponašanjem i stalnim pretnjama da će nas ubiti, već i njihovim konkretne akcije“, rekao je Venevitin u novom video-snimku, koji je objavljen na mreži i poslat novinarima ranije ove nedelje.

"Sistematski su kidnapovali, maltretirali i sek*ualno zlostavljali moje vojnike“

Venevitin, čiji su rođaci ranije potvrdili identitet Gardijanu, tvrdi da su njegovi vojnici sistematski otimani, zlostavljani i ponekad podvrgavani seks*alnom nasilju, koristeći žargon za zatvorsko silovanje. Tvrdi i da je Vagner ukrao dva tenka T-80, četiri mitraljeza, kao i kamion i borbeno oklopno vozilo.On je takođe direktno optužio Prigožina da "aktivno diskredituje oružane snage Ruske Federacije, i da pokušava da prikaže Vagnera kao jedinu efektivnu silu u ovom sukobu“. Teritorijalna osvajanja kojima se hvalio Vagner, koji se oslanjao na profesionalne plaćenike i zarobljeničku vojsku koju je regrutovao Prigožin, ne bi bila moguća bez regularne vojske, rezervista i drugih neregularnih jedinica, rekao je potpukovnik.

Jedan broj komentatora je primetio da se činilo da Venevitin čita pripremljene komentare i da nije jasno da li je govorio slobodno ili je bio primoran da daje nove izjave, koje predstavljaju osudu Prigožina i njegove Vagnerove vojske.

U javnim komentarima, Prigožin je odbacio optužbe, nazvavši ih "apsolutnom besmislicom“. On je ranije rekao da su njegovi plaćenici uhapsili Venevitina, saslušali ga, a potom predali vlastima. Istražitelji nisu potvrdili da je Venevitin pod istragom, pa čak ni pritvor. Venevitin je rekao da ga je Vagner oteo u blizini Bahmuta, a na video-snimku koji je kasnije objavljen na Prigožinovom kanalu društvenih mreža rekao je isledniku da je u pijanom stanju naredio svojim vojnicima da pucaju na Vagnerov konvoj. Venevitin je rekao da je delovao iz "lične nesklonosti“ Vagneru i kasnije se izvinio.

Venevitin je očigledno bio pod pritiskom kada je snimljen video sa Vagnerom. Lice mu je bilo u modricama, a ispitivač je postavljao pitanja. Vagner je tokom rata hvatao i zlostavljao ukrajinske vojnike, a najavio je i pogubljenje maljem bivšeg pripadnika koji se prošle godine predao ukrajinskim vojnicima.

"Držali su me u podrumu, polivali benzinom, tukli...“

Ali Venevitin je bio prvi vojni komandant kojeg je grupa zarobila. Rekao je da ga je Vagner odveo u pritvor dok je bio na aktivnoj dužnosti, držao ga u podrumu, pretukao, polio benzinom i podvrgnuo tri lažna pogubljenja pre nego što su ga stavili pred kameru i rekli da se izvini. "Snimak mog saslušanja koji ste objavili rezultat je pritiska na mene i to je sve“, rekao je Venevitin.

Od maja, Prigožin je svoj gnev usmerio na 72. brigadu, optužujući je da je napustila svoje položaje u blizini Bahmuta i ostavila Vagnera otvorenim za kontranapad ukrajinskih snaga. Branio je rusku vojsku i optužio Vagnera za raspirivanje anarhije na bojnom polju Brigada, koja je formirana nakon što je sukob već bio u toku, prikazana je kao simbol slabosti ruske vojske u njenom 15-mesečnom ratu u Ukrajini.

"Ova brigada je opterećena navodima o lošem moralu i ograničenoj borbenoj efikasnosti. Njeno razmeštanje u tako zahtevnom i operativno važnom sektoru ukazuje na ozbiljan nedostatak kredibilnih borbenih jedinica u Rusiji“, navodi se u izveštaju britanske obaveštajne službe u maju.

U izveštaju se navodi da se brigada u maju povukla iz Bahmuta "u lošem stanju“. Venevitin je u novom videu branio rusku vojsku optužujući Vagnera da podstiče anarhiju na frontu: "Anarhija koju Vagner neguje na frontu rezultat je igre političkih elita koje pokušavaju da oslabe našeg predsednika, umesto da ojačaju“.

(MONDO)