Ombudsman je presudio da je bolnica u Novom Targu kriva jer nije rekla Doroti Lalik (33) da joj je život u opasnosti i da može biti spasena abortusom. "Prestanite da nas ubijate“, uzvikivali su večeras demonstranti širom Poljske, zahtevajući legalizaciju abortusa, nakon što su u medije dospeli izveštaji o smrti trudnice u bolnici u maju. Bolnica je prekršila njena prava uskraćivanjem informacija, presudio je ombudsman.

Žena je umrla u bolnici u Novom Targu, na jugu zemlje, 24. maja, tri dana nakon prijema. "Niko nam nije rekao da praktično nemamo šanse za zdravu bebu… Sve vreme su nam davali lažnu nadu da će sve biti u redu… da će u najgorem slučaju dete biti prevremeno rođen. Niko nam nije dao izbor ili šansu da spasimo majku Dorotu, jer nam niko nije rekao da je njen život ugrožen“, rekao je Lalikin suprug poljskim medijima. 

Pogledajte galeriju fotografija sa protesta:

Profimedia Poljska Abortus Protesti

2021. godine, Izabela (30) umrla je u južnom gradu Pszina u sličnim okolnostima nakon što joj je odbijen abortus, što je izazvalo proteste i skrenulo pažnju na način na koji odluka iz 2020. utiče na trudnoće sa komplikacijama.

Abortus je i dalje legalan u Poljskoj ako trudnoća predstavlja rizik po zdravlje ili život trudnice, ili je rezultat krivičnog dela kao što je silovanje ili incest. Međutim, 2020. godine, poljski ustavni sud je ocenio kao neustavan abortus zbog abnormalnosti fetusa. Ova presuda je pauzirana za poljske lekare, kaže Jolanta Budzovska, advokat koji zastupa porodice Lalik i Izabela. "Ako lekari izvrše abortus prerano i tužioci tada odluče da nije bilo opasnosti za majku, mogu se suočiti sa zatvorom do tri godine“, rekla je ona za Gardijan 2021. godine.

Marta Lempart, osnivač Svepoljskog štrajka žena, koji je organizovao mnoge proteste, rekla je: "Sve trudnice su u opasnosti u trenutku kada budu upućene u poljsku bolnicu. Plašimo se svih lekara, jer ne znamo koji će delovati da spreče smrt svojih pacijenata. Ovo je još jedna bolnička smrt izazvana odlukom lekara da uskrate pristup legalnom abortusu. Opet smo videli kako lekari lažu i obmanjuju porodicu i pasivno čekaju dok je pacijent umro od sepse“, rekla je ona.

"Zakon o abortusu u Poljskoj je veoma restriktivan, ali lekari uskraćuju pristup legalnim abortusima. Njihovo tumačenje zakona je strože od vladinog", dodala je ona. Poljsko ministarstvo zdravlja odgovorilo je na Lalikovu smrt tražeći "tim stručnjaka … da izdaju detaljnije standarde” za akušere.

"U Poljskoj svaka žena čije su zdravlje i život ugroženi ima pravo da prekine trudnoću, odnosno da abortira“, rekao je u ponedeljak ministar zdravlja Adam Niđelski. "Zdravlje ne znači samo fizičko zdravlje, već i mentalno zdravlje“, dodao je on.

(MONDO)