Oušngejt je napadnut nakon što je objavljeno da im je trebalo osam sati da prijave nestalu podmornicu Titan pre nego što je "katastrofalna implozija" ubila svih pet putnika. Podmornica, nazvana Titan, krenula je u nedelju ujutru sa pet putnika u podmornici, ali je plovilo nestalo na 3.800 metara ispod nivoa mora 700 kilometara južno od Sent Džonsa, Njufaundlend, u Kanadi, posle sat i po puta.

Kompanija koja je vlasnik podmornice tek treba da objasni vremensko kašnjenje, ali to možda ne bi napravilo nikakvu razliku, prema obalskoj straži, koja je rekla da je podmornica eksplodirala u blizini olupine Titanika, ubivši svih pet muškaraca. Spasioci su rasporedili brodove, avione i drugu opremu na mesto nestanka, dok je vodeći stručnjak za okeanografiju opisao čekanje na pokretanje dugmeta kao "marginalno dugo".

Dr Sajmon Boksal, sa Univerziteta Sauthempton, priznao je da ne postoji standardni protokol kada brod izgubi komunikaciju jer bi skiper želeo da se uveri da to nije samo "standardna greška". Rekao je: "Ne postoji standardni protokol (ako podmornica nestane). Nije neuobičajeno da se pokvari - pošto se to često dešavalo - ali ove komunikacije nisu baš pouzdane." Prethodni putnici na ekspediciji su komentarisali da je podmornica često gubila komunikaciju sa svojim matičnim brodom dva-tri sata pre nego što bi se ponovo povezala.

Okeanograf je otkrio da je skiper sačekao da podmornica pokuša da se vrati na površinu pre nego što je upozorio vlasti. "Bilo im je očigledno bolje da sačekaju da se podmornica vrati na površinu. Do tada je podmornica mogla da bude odnesena nekoliko kilometara dalje", dodao je on. Bilo je kritika koliko je kompaniji trebalo vremena pre nego što je prijavila nestanak podmornice iako je ona nestala nakon sat i trideset minuta putovanja i prestala da komunicira sa svojim matičnim brodom.

Profimedia/ABACA Titan podmornica

Plovilo je bilo programirano da šalje 'ping' svakih 15 minuta kako bi naznačilo svoju lokaciju - sa konačnim signalom poslatim oko 10 sati. Titan, kome je obično potrebno oko dva sata da stigne do olupine Titanika, trebalo je da izroni u 15 časova, ali to se nije dogodilo. Brod "Polarni princ" je izgubio svaku komunikaciju sa Titanom, a onda je matični brod odlučio da izvrši početnu pretragu.

Dr Boksal veruje da je osmočasovni način prijavljivanja nestanka letelice bio "marginalno dug", ali nije neobičan. Rekao je: "Osam sati je marginalno dugo, ali ne užasno dugo. Oni su se uverili da to nije standardna greška jer nisu hteli da pritisnu dugme osim ako zaista ne moraju. Pošto je pouzdanost akustične komunikacije loša, odluku bi doneo skiper u kojoj fazi će pozvati pomoć. Ali kako ne postoji protokol, oni bi morali da odluče kada će pozvati pomoć na moru. Nije kao da podignete telefon i pozovete hitnu pomoć ili policiju, ovo je veliki poduhvat."

(MONDO)