Situacija na ukrajinskom ratištu ponovo je eskalirala u oblasti Bahmuta, a dve strane pokušavaju da preuzmu inicijativu, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar. Ukrajinske snage napreduju na južnom krilu grada, u blizini grada Kliščijevke, rekao je Maliar, prenosi Klix.

"Međutim, situacija se veoma brzo menja. Kontrola nad istim pozicijama može da se izgubi i povrati dva puta dnevno", dodala je ona. Prema rečima Malijara, ruske snage brzo reaguju na akcije Ukrajine, raspoređujući "tri linije odbrane u pretećim pravcima“. Ukrajinske trupe otpočele su ofanzivne operacije u pravcu Bahmuta oko 24. juna, postepeno napredujući na južnom i severnom krilu.

Kako je Maliar ranije rekao, Bahmut ima razvijen sistem inženjerskih utvrđenja i uporišta, ali ga trenutno zauzima ruska vojska, što otežava oslobađanje grada. Prema Institutu za proučavanje rata, ofanzivne operacije Ukrajine u blizini Bahmuta mogle bi da pritisnu Rusiju da donese tešku odluku da prerasporedi svoje snage sa drugih ukrajinskih teritorija.Kao što se može videti na snimku koji su ukrajinski vojnici podelili na društvenim mrežama, ukrajinska zastava je podignuta na znaku koji označava jedan od ulaza u grad.

BONUS VIDEO:

PRIGOŽIN VRBOVAN TOKOM BORBI ZA BAHMUT? Dr Dejan Miletić: Otvoreno je hvalio ukrajinsu vojsku, a to u ratu ima samo JEDNU SVRHU kurir televizija

(MONDO)