Manje od mesec dana nakon što su Vagnerovci napustili Moskvu, procurele su fotografije Jevgenija Prigožina u donjem vešu u šatoru usred tekuće kampanje za diskreditaciju prognanog pobunjenika. Dok je Vladimir Putin pokušavao da insistira na tome da Vagner zapravo nikada nije postojao, slika koja prikazuje polugolog Prigožina pojavila se na Telegramu.

Predsednik Putin je u petak listu Komersant insistirao da privatna vojna kompanija 'jednostavno ne postoji' kao pravno lice po ruskim zakonima – dok je njegov saveznik Aleksandar Lukašenko tvrdio da neki od prognanih plaćenika obučavaju belorusku vojsku.

Samo nekoliko dana nakon što su prokremljovski mediji objavili fotografije navodno zaplenjenih stvari u raciji u vili gospodina Prigožina u Sankt Peterburgu na kojima se vidi kako on nosi razne bizarne perike i brade, nova slika počela je da kruži ruskim društvenim medijima u petak. Čini se da slika prikazuje Prigožina kako sedi u šatoru u donjem vešu, što je izazvalo daljnja nagađanja o njegovom mestu boravka nakon nekoliko nedelja neizvesnosti.

U tvrdnjama koje se po svemu sudeći poklapaju sa tvrdnjom Minska da Vagnerovi borci daju uputstva beloruskoj vojsci u kampu u blizini Osipoviča, proruski Telegram nalog koji je prvi postavio sliku tvrdi da njegovi metapodaci pokazuju da je snimljena 12. jula, prema monitoring grupi Beloruski Gajun, koja je primetila sličnosti sa drugim fotografijama iz logora.

Čini se da podne daske u šatoru odgovaraju onima prikazanim na fotografijama snimljenim prošle nedelje tokom zvaničnog obilaska nekadašnjeg napuštenog kampa Osipoviči, na kom se činilo da satelitski snimci koje su objavili Radio Slobodna Evropa i Bi-Bi-Si pokazuju mnoštvo novopodignutih šatora i drugih objekata. Uprkos aktivnostima u kampu i potencijalnom prisustvu gospodina Prigožina, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima još u utorak da alijansa nije bila svedok 'bilo kakvog raspoređivanja ili kretanja bilo kakvih Vagnerovih snaga u Belorusiju'.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs

BONUS VIDEO:

"POSLE OVOGA JE PUTINOVA POZICIJA ZNATNO OJAČALA!" Stručnjaci analiziraju sukob sa Vagnerom: Rusija dobila svetskih sila Kurir televizija

 (MONDO)