Rusija je 20. maja uspela da zauzme Bahmut, vođa "Vagner" jedinice Jevgenij Prigožin je sa nekoliko saboraca razvio rusku zastavu u centru grada, ali bitke za taj grad i dalje traju. Ukrajinska vojska ne odustaje i novinari "BBC-a" su se upoznali sa pripadnicima ukrajinske jedinice koja se naziva "Duhovi Bahmuta" koja svoje akcije izvršava noću.

Elitna jedinica ukrajinske vojske je smeštana na periferiji okupiranog grada, u dometu ruske artiljerije. Prema navodima "BBC-a", jedinica se sastoji od 20 vojnika koji noću eliminišu "najvrednije mete", a zbog noćnih akcija, prozvana je "Duhovi Bahmuta".

Komandant ove jedinice je rekao da su dosad eliminisali 524 mete. Navodi da se svaki hitac elektronski beleži.

"Od 524, 76 je mojih. Svaki hitac je elektronski zabeležen", kaže komandant ove jedinice.

Jedan od vojnika, Kuzja, kaže da "ne ubija ljude nego neprijatelje". Pre nego što je postao deo ove jedinice, radio je u fabrici i nije gajio ljubav prema oružju, ali se sve promenilo kada je počeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

"Svaka misija je opasna. Kad pogrešimo, neprijatelj može da nas pogodi. Naravno da se bojim, samo budala se ne bi bojala", navodi Kuzja.

Britanski novinari su krenuli sa jedinicom u noćno izviđanje. Krenuli su do blindiranog Hamvija i odlaze do mesta gde se odvijaju borbe. Dvočlani snajperski tim izlazi i javlja komandiru u bazi izveštaj sedam sati kasnije. Vozač Hamvija odlazi potom po snajperiste, ali ne pali svetla nego vozi po sećanju.

"Svaki put može biti biti naš poslednji, ali činimo plemenito delo. Mi vršimo psihološki učinak na neprijatelja, loveći jednog po jednog ruskog vojnika iz prikrajka, tako da ne mogu ni da nas vide, ni da nas čuju", navodi zapovednik.

Portparol specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandr Kindratenko, je rekao za ukrajinsku "Pravdu" da snajperisti ubijaju Ruse sa velikih distanca. Reč je o udaljenostima od 715 pa sve do 2.062 metra.

(MONDO)