Pedro Briones, lider levičarske Partije građanske revolucije, ubijen je u Ekvadoru, a on je drugi političar koji je ubijen u toj zemlji za manje od nedelju dana. BBC prenosi da su Brionesa ubili naoružani napadači na motociklu kod njegove kuće u severnoj pokrajini Esmeraldas.

Njegovo ubistvo desilo se samo pet dana nakon što je predsednički kandidat Fernando Viljavisensio ubijen iz vatrenog oružja u glavnom gradu Kitu. Navodi se da je stopa ubistava u Ekvadoru u porastu pošto su lokalne bande sklopile saveze sa međunarodnim kriminalnim kartelima.

Ubistva političara potresla su ovu južnoameričku zemlju uoči vanrednih predsedničkih izbora zakazanih za 20. avgust. Luisa Gonzales, predsednički kandidat stranke ubijenog Brionesa, izjavila je da Ekvador prolazi kroz "svoj najkrvaviji period". Navodi se da se oglasio i Rafael Korea, bivši predsednik Ekvadora i osnivač Partije građanske revolucije. "Ubili su još jednog našeg kolegu u Esmeraldasu. Dosta je bilo!", poručio je Korea.

Pokrajina Esmeraldas, koja se nalazi na granici sa Kolumbijom, jedna je od najteže pogođenih talasom nasilja koji se proširio širom Ekvadora. Porozn granica Esmeraldasa sa Kolumbijom i lokacija ove pokrajine na pacifičkoj obali Pacifika čine je privlačnom za krijumčare droge, koji prebacuju kokain iz Kolumbije preko Ekvadora u SAD i Evropu.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNI SNIMAK IZ ŠILEROVE PRE RUŠENJA! Ovo je bazen Zemunskog klana u kojem su se kupali političari i estradne zvezde! Kurir

(MONDO)