Kancelarija za predsednika države i nekoliko stambenih blokova će biti završeno već 2024. godine i to će označiti početak izgradnje nove prestonice Indonezije, piše "Rojters". Iz budžeta za narednu godinu će izdvojiti 2,7 milijarde dolara, a projekat je prvi put najavljen još 2019. godine kada je saopšteno da će se nova prestonica zvati Nusantara na ostrvu Borneo koje se nalazi na oko 1.300 kilometara od Džakarte, sadašnje prestonice.

Celokupan budžet za izgradnju nove prestonice iznosiće ukupno oko 32 milijarde dolara, a grad bi trebalo da bude završen do 2045. godine. Započeta je gradnja brane i puta, a 2024. godine se očekuju prvi stambeni blokovi i predsednička kancelarija.

U septembru ove godine počinje izgradnja stambenih kuća za oko 16.000 državnih službenika, vojnika i policajaca. Trebalo bi da se usele tu već na proleće.

Novi grad Nunsantara nalaziće se na ostrvu Borneo, trećem najvećem ostrvu na svetu. Prema rečima Džoka Vidodoa, grad će raditi na obnovljivoj energiji i biće optimizovan za pešake, kao i efikasan javni prevoz. U 2019. godini blizu 300 kompanija učestvovalo je u konkursu za priliku da razviju glavni plan.

Odabran je indonezijski urbanist Sibarani Sofian. Njegov predlog zasniva se na lokalnoj klimi i uslovima terena, predlažući zgrade na štulama i uzdignute saobraćajnice kako bi se zaobišao brdoviti teren Bornea i omogućilo rashlađivanje povetarca i raspršivanje kišnice. Međutim, politički uticaj prevladava tokom procesa dizajna. Projekat, koji je trenutno u toku, biće jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koje je napravila indonezijska vlada.

Nusantara
printscreen Nusantara

BONUS VIDEO:

Počela izgradnja šestog mosta preko reke Jangce u Ludžouu Kineski radio Internacional

(MONDO)