Misterija nestalog milionera je možda rešena nakon što su se pojavili snimci na kojima se vidi goli belac koji lovi zajedno sa članovima plemena kanibala. Majkl Rokfeler – član čuvene bogate porodice Rokfeler – nestao je na putovanju u Papuu Novu Gvineju 1961. godine 17. novembra. Mali brod koji je prevozio Rokfelera i holandskog antropologa Renea Vasinga na ostrvo upao je u nevolje. Rokfeler je rekao Vasingu: "Mislim da mogu da uspem" i počeo da pliva 4 km do obale.

Nikada više nije viđen i veruje se da ga je ubilo plemeAli nedavno su se ponovo pojavili snimci nastaliu blizini mesta gde je Rokfeler nestao. Podkaster Balen ispričao je kako je Rokfeler primećen u džunglama Nove Gvineje dugo nakon što se pretpostavljalo da je mrtav. "Izveštač po imenu Milt Meklin je nedavno naleteo na Majkla Rokfelera u džungli Nove Gvineje nedaleko od mesta gde je navodno nestao", rekao je on. 

Maklin nije uspeo da pronađe nestalog čoveka, ali je snimio veliki broj filmova koji prikazuju Asmate i njihov dom. "Ali 40 godina kasnije", kaže gospodin Balen, "druga ekipa dokumentarnog filma odlučila je da ode u Novu Gvineju i potraži Majkla jer su još uvek kružile sve te glasine da je Majkl živ. Otkrili su ovaj snimak Milta Meklina."

Bio je to šk zbog belog čoveka među ostrvljanima koji upravljaju ratnim kanuom.  "Vidite kako ovaj kanu ulazi u okvir i pun je Asmat plemenskih ratnika. Ovo je ratna grupa i oni se verovatno probijaju u bitku sa nekim drugim plemenom. Ali među ovim velikim ljudima je jedan čovek koji se potpuno ističe jer ne liči na druge Asmat ratnike. On je goli bradati belac koji je – iako je kvalitet filma bio loš – potpuno ličio na Majkla Rokfelera."

Ideja da je Rokfeler došao među Asmate nije jedino objašnjenje za njegov nestanak.  Lorne i Lorens Bler, u svojoj dokumentarnoj seriji Vatreni prsten: Indonežanska odiseja, upoznali su čoveka koji je tvrdio da je pojeo multimilionera.

Karl Hofman, novinar National Geographica, pronašao je dalju potvrdu te priče i objavio jeziv izveštaj o Rokfelerovoj smrti. Tri plemenske starešine Asmat po imenu Pip, Ajim i Fin pronašli su Rokfelera kako pluta, iscrpljen, blizu obale.  Posle kratke rasprave Pip je odlučio da ubije Rokfelera iz osvete.

BONUS VIDEO:

Žena milionera Instagram/soudiofarabia

 (MONDO)