• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"PLATA JE 11.000€, OD SAD" Vlasnik restorana Filip u očajničkoj potrazi za KONOBAROM - nema radnika, dao NAJBOLJE USLOVE

Autor Jana Desovski

U Nemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, kuhinjskih pomoćnika, konobara i drugog uslužnog osoblja, a tako je jedan vlasnik restorana ponudio platu 11.000 evra konobaru koji dođe da radi kod njega.

 restoran u vetsburnu Izvor: facebook/spice cottage

Konobar koji radi u Soderstorfu (Donja Saksonija) u Nemačkoj mogao bi da zarađuje čak 11.000 evra mesečno. Ovakvu platu nudi ugostitelj iz pomenutog mesta. Prema pisanju nemačkih medija, ugostitelj očajnički pokušava da pronađe osoblje koje mu nedostaje, prenosi Feniks.de.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko patila od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaje na desetine hiljada zaposlenih. Industrija restorana sada pati od nedostatka radne snage.

"11.000,00 evra. Od sada!" Ovim natpisom se Filip i Kristin fon Štum oglašavaju u Soderstorfu u Donjoj Saksoniji. Oni su vlasnici starog drvenog salaša sa restoranom u kome se održavaju seminari i razne manifestacije. Teoretski, rekao je Filip fon Štum nemačkim medijima, on bi mogao da organizuje 50 venčanja ovde svake godine. Ima dovoljno upita i interesovanja, ali nema dovoljno radne snage. Zbog toga može da pristane na održavanje između 10 i 15 venčanja godišnje.

Nedostaje kadrova – u kuhinji, službi, administraciji i računovodstvu 

Primer restorana iz Donje Saksonije nije jedini. Nemačka agencija za zapošljavanje prijavila je u junu 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu. U Nemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, kuhinjskih pomoćnika, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka osoblja, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju im jelovnike i/ili radno vreme.

Gastronomija je ponovo u usponu

Tražnje ne nedostaje. Institut Ifo je nedavno čak došao do zaključka da je ugostiteljstvo u Nemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima, poput Minhena, Berlina, Hamburga, Štutgarta i Drezdena – prodaja je sada znatno bolja nego 2019. godine. Ovo je tačno čak i ako se izuzme inflacija koja je od tada vladala.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
"OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?!" Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image